Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Întrevederea Primarului General cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova

   724

Primarul General, Ion Ceban, a avut marți o întrevedere cu E.S. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Kent D. Logsdon și cu Ellen Germain - însărcinat special pentru problemele Holocaustului, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău.

Părțile au trecut în revistă rezultatele obținute în cadrul proiectelor de colaborare dintre misiunea diplomatică și instituția Primăriei, precum și activitățile planificate a fi realizate în perioada următoare.

Acestea se referă în special la evenimentele pentru perioada 20-21 aprilie, curent, când la Chișinău sunt planificate acțiuni de comemorare a 120 de ani de la Pogromul asupra evreilor de la Chișinău din anul 1903.

În context, edilul capitalei a informat oaspeții că, municipalitatea în colaborare cu reprezentanții comunității evreiești, va organiza un șir de evenimente culturale și educaționale, dedicate memoriei istoriei.

Ion Ceban a ținut să remarce că în Chișinău sunt încă multe monumente istorice evreiești, iar obiectivele de acest fel, aflate în gestiunea municipalității sunt păstrate și reabilitate.

„Avem o colaborare bună cu comunitatea evreiască. Ne-am dori ca toate clădirile evreiești care au o încărcătură istorică să fie reabilitate, iar Primăria Chișinău, în măsura posibilităților, se va implica pentru a susține aceste proiecte, unele dintre acestea sunt în gestiunea statului sau au ajuns pe mâini private”, a conchis Primarul General.

În Chișinău activează 1 grădiniță și 2 școli publice evreiești.

E de menționat că, de Ziua Internațională de Comemorare a victimelor Holocaustului care este marcată anual la 27 ianuarie, la Chișinău în această perioadă, în cadrul instituțiilor educaționale municipale, sunt desfășurate lecții informative despre Holocaust.