Pagina oficială a Municipiului Chișinău

IMSP SCM „Gheorghe Paladi” a primit un lot de echipament performant în domeniul sănătății reproductive cu suportul Fondului ONU pentru populație

   1539

Centrul Perinatal al IMSP SCM „Gheorghe Paladi” a beneficiat de un lot de echipament performant în domeniul sănătății reproductive, achiziționat de către UNFPA Moldova - Fondul ONU pentru Populație, cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii. Valoarea echipamentului constituie 319 mii dolari SUA (5,9 milioane de lei).

Vineri a avut loc ceremonia oficială de transmitere a echipamentului, care a fost deja instalat.

La eveniment au participat: Primarul General, Ion Ceban, E.S. Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, reprezentantul UNFPA Moldova, dr. Nigina Abaszada, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, conducerea SCM „Gh. Paladi” etc.

Primarul General, Ion Ceban, a declarat că municipalitatea a investit în ultimii ani peste 20 milioane de lei la SCM „Gheorghe Paladi”, în infrastructură și în partea logistică din instituție. Iar în prezent, APL Chișinău este în proces de reabilitare a infrastructurii spitalului și anume pe aspectul de termoizolare, pentru a eficientiza energetic imobilul, iar lucrările urmează a fi finalizate până la sfârșitul anului curent.

Totodată, edilul a ținut să mulțumească Guvernului SUA și Fondului ONU pentru populație, pentru donația de echipamente medicale către instituția medicală. „E o investiție în nașterea și sănătatea copiilor, în viața micuților și a mamelor. Iar acest fapt este important pentru a crește continuu standardele de calitate în cadrul spitalelor și a maternităților”, a spus Ion Ceban.

În context, E.S. Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a menționat că acest proiect reprezintă angajamentele SUA și a partenerului, Fondul ONU pentru Populație, de a susține eforturile Moldovei, pentru a spori calitatea asistenței medicale, care trebuie să fie accesibilă tuturor cetățenilor.

Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” a fost dotat cu echipament medical performant în domeniul obstetricii și ginecologiei, inclusiv au fost utilate complet 2 săli de operație și o sală de nașteri, au fost oferite mese de operație, mese de naștere, lămpi de operație, echipament de anestezie, mese de resuscitare pentru secțiile de terapie intensivă a nou-născutului și secțiile de ginecologie.

Totodată, a fost oferit utilaj medical și mobilier pentru saloanele pacientelor.

Anual în cadrul maternității Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” sunt înregistrate peste 5700 de nașteri. Aici ajung femeile cu patologii grave din toate regiunile țării, inclusiv femeile însărcinate refugiate din Ucraina. 

SCM „Gheorghe Paladi” este una din cele mai complexe instituţii din Republica Moldova în domeniul obstetricii, ginecologiei și neonatologiei, iată de ce dispozitivele medicale oferite constituie o contribuție semnificativă în asigurarea unor intervenții de urgență și condiții optime de tratament și nașteri sigure pentru femeile din toate raioanele țării, precum și a refugiatelor ce beneficiază gratuit de servicii de sănătate reproductivă.