Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Fracţiunile PCRM, PPCD, PSD şi PUM au blocat şedinţa Consiliului municipal Chişinău

   1940

Pentru ziua de astăzi, 6 iunie 2006, o treime din consilierii municipali au convocat şedinţa extraordinară a Consiliului municipal Chişinău. Printre alte proiecte care urmau a fi examinate, consilierul Oleg Onişcenco a propus includerea pe ordinea de zi a chestiunii privind demiterea lui Mihai Ghimpu din funcţia de preşedinte al Consiliului municipal Chişinău şi alegerea unui alt preşedinte. 
Propunerea a fost susţinută de consilierii fracţiunii Partidului Comuniştilor (PCRM), fracţiunii Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), fracţiunii Partidului Social-Democrat (PSD), de către consilierii Partidului Umanist (PUM), Oleg Onişcenco şi Serghei Cireş, dar şi de către consilierul Valerii Klimenco, reprezentant al Mişcării social-politice „Ravnopravie”. 
În total, pentru demiterea lui Mihai Ghimpu au votat 27 de consilieri, număr insuficient de voturi pentru demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului municipal. Potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare preşedintele Consiliului municipal Chişinău poate fi demis cu voturile a 2/3 din numărul consilierilor aleşi, adică cu cel puţin 34 de voturi. 
Încălcând flagrant prevederile legislaţiei în vigoare şi a regulamentului de activitate a Consiliului, consilierii fracţiunii PCRM de comun cu reprezentanţii fracţiunilor PPCD, PSD, PUM şi a consilierului V. Klimenco, au blocat şedinţa consiliului. Au fost făcute mai multe încercări de impunere a proiectului de decizie privind alegerea unui nou preşedinte, situaţia în CMC degenerând până la anarhie. În timpul dezbaterilor, preşedintele Mihai Ghimpu a fost ameninţat cu răfuiala fizică de către unii consilieri. 
Având în vedere situaţia creată, preşedintele CMC Mihai Ghimpu a anunţat o pauză a şedinţei consiliului până marţi, ora. 9.00. 
Primăria municipiului Chişinău, fracţiunile Partidului Liberal, Partidului Alianţa „Moldova Noastră” şi Partidului Liberal-Democrat îşi exprimă îngrijorarea şi protestul în legătură cu acţiunile ilegale ale fracţiunilor PCRM, PPCD, PSD şi PUM, susţinute de reprezentantul Ministerului Administraţiei Publice Locale în consiliu, Ghenadie Gluşcenco. 
Primăria municipiului Chişinău va sesiza organismele internaţionale şi misiunile diplomatice acreditate în ţara noastră în legătură cu cele întâmplate şi va cere sancţionarea la nivel internaţional a Guvernului Republicii Moldova pentru presiunile exercitate asupra autorităţilor publice locale ale municipiului Chişinău, dar şi pentru neîndeplinirea măsurilor necesare în vederea restabilirii legalităţii. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău