Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Eficientizarea sistemului de gestionare a deșeurilor municipale prin contractarea serviciilor de sortare/valorificare a deșeurilor menajere solide

   888

Primăria Municipiului Chișinău informează că operatorul municipal de salubritate va semna un contract de prestare a serviciilor de sortare a deșeurilor colectate zilnic din capitală și din suburbii cu un agent economic de profil. Măsura are drept scop creșterea cantității de deșeuri reciclate și diminuarea cantității stocate la poligonul municipal de la Țânțăreni.

SRL „ABS” a fost desemnată câștigătoare după desfășurarea concursului de achiziții publice.

Contractul urmează a fi semnat în zilele următoare și va avea o valabilitate de 5 ani.

Toate deșeurile solide colectate din oraș, aproximativ 190 000 tone/an vor fi trimise spre procesare, indiferent dacă au fost sau nu sortate la sursă, iar acest lucru va permite în 2023, reciclarea a peste 10% din masa deșeurilor sau cca 40-45% din volum.  

La prima etapă vor fi identificate spre reciclare:

-  hârtia/cartonul

-  plasticul

-  metalul 

-  sticla

Pentru prima etapă, Î.M. Regia „Autosalubritate” va achita operatorului contractat pentru sortare un preț de 120 lei/tona (cu TVA).

La a doua etapă, care va fi inițiată peste aproximativ 1,5 ani, sortatorul va fi obligat să identifice spre reciclare și RDF-ul din deșeuri, ceea ce va aduce la reciclarea a peste 20% din toată masa deșeurilor colectate din oraș (peste 38 000 tone) sau aproximativ 70% din volumul deșeurilor transmise spre sortare.

Suma totală a contractului este 217,5 mil. lei (cu TVA).

Sortatorul va fi obligat să recicleze toate tipurile de deșeuri menționate pe cont propriu, adițional fiind obligat să recicleze și astfel de deșeuri precum sunt pneurile de cauciuc, mobilier etc.

Avantajele semnării contractului:

-  Chișinăul va deveni primul oraș din Moldova care va recicla o masă atât de mare de deșeuri și care va îndeplini obiectivele setate la nivel național;

-  Chișinăul va deveni orașul cu cel mai mare coeficient de reciclare din regiune;

- Soluția enunțată vine să rezolve imediat lacunele din sistemul de sortare a deșeurilor, iar Primăria Municipiului Chișinău, între timp, dezvoltă și alte soluții de sortare și reciclare, care vor permite majorarea coeficientului de sortare și reciclare a deșeurilor.

-  La depozitul de deșeuri de la Țânțăreni vor ajunge doar deșeurile care au o rată potențială diminuată de poluare a mediului;

-  Toți cei care sortează la sursă - vor avea siguranța că efortul lor nu este zadarnic, fiind siguri că toate deșeurile menționate nu vor fi înhumate la depozit.

Autoritățile municipale vor desfășura şi campanii de informare despre modalitatea de sortate a deșeurilor, iar în acest context chemăm reprezentanții mass-media să ne susțină în scopul transmiterii mesajelor respective către cetățeni.