Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Dorin Chirtoacă: România a rezistat prin cultură, dar şi prin educaţie

   2322

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a participat astăzi la ceremonia oficială prilejuită de aniversarea a 150 ani de la fondarea Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Printre invitaţii la manifestare a fost şi preşedintele României, Traian Băsescu. 
În discursul său, primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă, care la fel a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, a ţinut să mulţumească profesorilor acestei facultăţi pentru exigenţa de care au dat dovadă şi a spus că este o mare onoare să se afle în acest moment într-o sală alături de preşedintele Traian Băsescu. „Se spune că România a rezistat prin cultură, dar eu aş zice că şi prin educaţie. Există o diferenţă de calitate între învăţământul din fosta URSS şi România”, avea să remarce Dorin Chirtoacă. „Pe când eram studenţi, eram neîncrezători că România poate deveni membră a Uniunii Europene, deşi profesorii din Franţa ne asigurau de aceasta”, a afirmat primarul general, adăugând că în 1998 se discuta în România, inclusiv la Facultatea de Drept, despre cum trebuie să fie Parlamentul – bicameral sau unicameral, menţionând că soluţia propusă atunci a devenit realitate. 
În altă ordine de idei, Dorin Chirtoacă a atras atenţia asupra faptului că există mare diferenţă între ceea ce se predă la facultate şi ce există în realitate, când ţi se recomandă să faci comporomisuri, aranjamente. „Forţa noastră este de a ne crea o soartă comună, şi spiritul legii să fie respectat”, a declarat primarul de Chişinău. „De ce avem zidul pe Prut, de ce avem nevoie de vize?”, a întrebat Dorin Chirtoacă, solicitând audienţei să identifice soluţii petnru rezolvarea acestor probleme. 
În context, primarul municipiului Chişinău a accentuat că cei care formeză profesionişti,  trebuie să formeze şi caractere, un rol important în acest sens revinindu-i Facultăţii de Drept.
Primarul Dorin Chirtoacă se află la Bucureşti într-o vizită de două zile şi va reveni la Chişinău în seara zilei de 26 noiembrie a.c. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău