Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Dorin Chirtoacă: Pe perioada crizei, propun reducerea salariilor conducătorilor unor întreprinderi municipale

   2212

Primăria Chişinău solicită convocarea de urgenţă a Consiliului Municipal, pentru examinarea mai multor chestiuni, care ar aduce surse financiare suplimentare în bugetul municipal. Potrivit viceprimarului Mihai Furtună, executivul a înaintat spre examinare mai multe proiecte de decizii privind prelungirea contractelor de arendă funciară, privatizarea terenului aferent şi prelungirea contractelor de locaţiune a imobilelor nelocative. Aceste chestiuni, precum şi rectificările bugetului, trebuie examinate până la plecarea consilierilor municipali în concediu, altfel municipiul va înregistra restanţe la acumulările bugetare. 
În context, primarul general Dorin Chirtoacă a menţionat că municipalitatea trebuie să întreprindă măsuri de extindere a bazei fiscale, în vederea identificării unor noi surse bugetare. În opinia primarului de Chişinău, în acest sens Consiliul trebuie să aprobe rectificarea bugetului, iar pentru suburbii sumele vor rămâne neschimbate. În situaţia economică actuală, Consiliul trebuie să revină la proiectul propus iniţial de Primărie, crede Dorin Chirtoacă. 
În altă ordine de idei, primarul general a menţionat că în structurile municipale se atestă o situaţie dezechilibrată la capitolul salarizare. Potrivit primarului general, în administraţia locală salariile variază între 900 şi 2 – 3 mii lei, la angajaţi, iar viceprimarii ridică lunar până la 4 mii lei. În acelaşi timp, la nivel de întreprinderi, regii sau societăţi pe acţiuni salariile sunt mult mai mari. Astfel, primarul de Chişinău a spus că va emite o dispoziţie prin care va stabili ca nivelul salariilor din subdiviziuni să fie proporţional cu nivelul salariilor în administraţie. „Depăşirea perioadei de criză trebuie să şi-o asume în primul rând conducătorii de subdiviziuni”, a conchis Chirtoacă, menţionând că „dacă este o întreprindere care are profit, este firesc ca administraţia să aibă salarii bune. Iar în condiţiile în care întreprinderea activează în pierderi, este vorba de bani publici”.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău