Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Consultările publice asupra proiectului bugetului municipiului Chișinău pentru anul 2024 continuă și în săptămâna curentă

   355

Primăria Municipiului Chișinău informează că luni, 17 iunie 2024, au avut loc consultări publice asupra proiectului de decizie „Cu privire la aprobarea bugetului municipiului Chișinău pe anul 2024”, la care au participat membrii Consiliului consultativ economic, financiar și business-social responsabil în municipiul Chișinău, cu membrii Asociației investitorilor străini din R.M. (FIA), reprezentanții Camerei de Comerț Americane din R.M. (AMCHAM), ai Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor din RM „MĂR”, experți  de la IDIS „Viitorul”, Expert Grup, Adept, Promo-Lex, membrii Programului Comunitatea mea, Primăria Municipală Alternativă Națională și Asociația Businessului European (EBA).

Proiectul de buget municipal Chișinău a fost prezentat de către viceprimarul Olga Ursu și Olesea Pșenițchi, șefa Direcției Generale Finanțe.

Viceprimarul Olga Ursu a precizat că toate propunerile venite din partea participanților vor fi analizate, iar dacă se vor dovedi a fi relevante și fezabile vor fi integrate în proiectul final. „Această deschidere către discuții reflectă angajamentul autorităților locale de a asigura un buget transparent și orientat spre nevoile comunității”, a menționat viceprimarul de ramură.

Veniturile generale ale bugetului municipal pentru anul 2024 se estimează în sumă de 7,56  miliarde lei și cheltuieli în sumă de 8,2 miliarde de lei.

Precizăm că tot luni, la ora 17:15, în incinta Preturii sectorului Centru, vor avea loc consultări publice asupra proiectului de buget 2024 cu experții în domeniu, asociații profesionale, sectorul asociativ, activiști civici și alte părți interesate care activează în sectorul Centru.

În context, Primarul General a menționat în cadrul ședinței operative, că municipalitatea a depus eforturi pentru asigurarea transparenței proceselor din cadrul Primăriei Chișinău și conformității cu legislația națională.

„Ne dorim ca toată lumea interesată de dezbaterile asupra proiectului de buget municipal să poată participa la acest proces, fie că vine din mediul academic, din sectorul asociativ, din business sau din administrația publică. În documentul de buget toate proiectele sunt formulate transparent, cu sursele și mecanismele de acoperire a diverselor cheltuieli. Vrem ca bugetul să fie într-adevăr dezbătut pe larg de către cei interesați, de aceea vă invităm la aceste consultări”, a declarat Ion Ceban.

E de menționat că vor fi organizate consultări asupra proiectului de buget 2024 în toate sectoarele orașului, în incinta Preturilor de sector și în incinta Primăriei Chișinău, unde sunt invitate toate părțile interesate. 

Graficul consultărilor publice asupra proiectului de buget este publicat pe site-ul oficial al Primăriei Chișinău.

Îndemnăm toate părțile interesate să analizeze proiectul de buget, să participe la consultări până la data de 21 iunie 2024 și să expedieze propuneri până la data indicată, pe adresa de email: elena.bragaru.dgf@cmc.md.