Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Ultrasonograf performant pentru Centrul Medicilor de Familie nr. 2, achiziționat cu suportul Ambasadei Japoniei la Chișinău

   1782

Primăria Municipiului Chișinău informează că Centrul Medicilor de Familie nr. 2 din cadrul IMSP Asociația Medicală Teritorială Botanica, a beneficiat de un aparat performant de ultrasonografie, achiziționat în cadrul Proiectului de Grant „Kusanone” al Ambasadei Japoniei la Chișinău.

La evenimentul oficial de finalizare a Proiectului, desfășurat vineri, a participat viceprimarul Angela Cutasevici, E.S. Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yamada Yoichiro, pretorul de sector, Diana Guba, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, conducerea Direcției generale asistență medicală și socială, reprezentanții instituției medicale etc.

E.S. Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yamada Yoichiro, a ținut să remarce aportul cadrelor medicale pentru a salva viața oamenilor, pentru munca lor de zi și noapte în ultimii 3 ani, pentru a limita răspândirea infecției COVID-19, dar și pentru a face față fluxului de refugiați, ca urmare a războiului din țara vecină. Totodată, diplomatul a spus că Japonia este partenerul Republicii Moldova în domeniul medical și cel al sănătății de mulți ani și că va continua să facă acest lucru pe parcursul drumului său de aderare la Uniunea Europeană.

În context, viceprimarul Angela Cutasevici a mulțumit Ambasadorului pentru suportul acordat cetățenilor municipiului, grație aparatajului oferit cu suportul Guvernului Japoniei, de care vor beneficia locuitorii Chișinăului. Viceprimarul a ținut să remarce importanța consolidării eforturilor autorităților de stat și a partenerilor de dezvoltare, în scopul fortificării sistemului de sănătate și respectiv, pentru oferirea de servicii calitative oamenilor și, respectiv, pentru a avea o populație sănătoasă.

E de menționat că colaborarea dintre APL Chișinău și Ambasada Japoniei durează deja de câțiva ani, iar anul trecut, cu suportul părții nipone, în cadrul Programului de Grant „Kusanone” au fost reabilitate căile de acces la Grădinița nr. 225 din sectorul Ciocana.

Utilajul de ultrasonografie permite investigarea tuturor pacienților, de la copii mici și femei gravide, la persoane cu diverse patologii, cu contraindicații pentru alte tipuri de examinări. Astfel, de acum încolo, va crește accesul pacienților din cadrul AMT Botanica la investigațiile ultrasonografice, de la 5 mii până la 8 mii pe an.

Proiectul a derulat în perioada: octombrie 2022 – septembrie 2023. Costul total al proiectului a constituit 1, 6 milioane de lei, suma de 1,4 milioane de lei (81 mii de dolari) fiind oferită de către Ambasada Japoniei, iar contribuția IMSP AMT Botanica fiind de 188 mii de lei.