Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Inaugurarea pasajului subteran din bd. Dacia, intersecție cu bd. Decebal

   1493

Primăria Municipiului Chișinău informează că marți a fost inaugurat, după reabilitare, pasajul pietonal din bd. Dacia, intersecție cu bd. Decebal, care a fost denumit „Tel Aviv”. În preajma subteranei a fost amenajat spațiul adiacent, dar și scările. Costul proiectului este de 10 milioane de lei, dintre care 9 milioane au fost alocați de municipalitate, iar un milion de lei au fost donați de partenerii din municipiul Buzău.

Lucrările de modernizare a pasajului subteran de la intersecția bd. Decebal – bd. Dacia au fost executate în perioada: 06.07.2022-30.05.2023 și au inclus reparația propriu-zisă a obiectivului: reabilitarea finisajelor interioare și exterioare, pereți, pardoseli, tavan, dar și reconstrucția scărilor exterioare și a trotuarelor.

Pereții subteranei au fost acoperiți cu faianță, iar pardoselile și scările au fost executate din gresie cu finisaj antiderapant. De asemenea, a fost prevăzut pavaj tactil de orientare și de avertizare. Trotuarele și scările exterioare sunt amenajate cu pavaj cu suprafața de granit, iar scările includ și rampă de acces. Mai mult,  obiectivul dispune și de sistem de monitorizare video.

Primarul General, Ion Ceban, a menționat că proiectul de amenajare a subteranei de la intersecția bd. Dacia-Decebal, a fost realizat în colaborare cu Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, dar și grație colaborărilor cu orașele înfrățite cu Chișinău, în cazul de față cu Tel-Aviv.

Interiorul obiectivului arată ca un mini muzeu, iar imaginile din vitrinele Light-Box reprezintă obiective importante din capitala Israelului. Această experiență și practică a fost aplicată și în alte pasaje subterane din oraș, devenind astfel ca niște expoziții în aer liber.

Ion Ceban a mai spus că în acest an va fi finalizată reparația tuturor subteranelor din capitală, pentru ca spațiile pietonale să arate decent, să corespundă rigorilor actuale și să fie accesibile pentru toate categoriile de cetățeni, inclusiv pentru cei cu mobilitate redusă.