Chişinăul poate prelua experienţa Piteştiului pentru renovarea Staţiei de Epurare

   2109

Primarul general Dorin Chirtoacă a făcut, în cadrul şedinţei operative de la Primărie, un bilanţ al vizitei sale efectuate la finele săptămânii trecute în oraşul Piteşti, România. Potrivit şefului administraţiei municipale, bugetele celor două oraşe sunt egale, deşi Piteştiul are o populaţie de doar 200 mii locuitori. Acest fapt permite autorităţilor locale din Piteşti să aloce sume importante pentru investiţii în dezvoltarea oraşului. Dorin Chirtoacă a informat că în anul curent în Piteşti 30 la sută din buget este destinat investiţiilor capitale, în timp ce bugetul  Chişinăului prevede în acest sens mai puţin de 5 la sută. 
De asemenea, primarul general a menţionat că în timpul aflării sale în România a vizitat Staţia de Epurare din Piteşti. Edilul capitalei a ţinut să compare Staţia de Epurare de aici cu cea din Chişinău. După cum a spus Dorin Chirtoacă, ca construcţie, Staţia de epurare din Piteşti este similară cu cea din oraşul nostru şi etapele de prelucrare şi tratare sunt aceleaşi, atât doar că în Chişinău lipseşte etapa finală de prelucrare a nămolului. 
În context, şeful administraţiei municipale a solicitat subdiviziunilor dezvoltarea şi mai departe a relaţiilor de colaborare cu reprezentanţii Societăţii din Piteşti, în vederea demarării şi la Chişinău a lucrărilor de reconstrucţie a Staţiei de Epurare a Apei. 
Actualmente Staţia de Epurare din Piteşti este una dintre cele mai dezvoltate din România, întreprinderea dispunând chiar şi de două laboratoare performante. Reconstrucţia Staţiei din Piteşti a început acum 7 ani şi a atins acest nivel într-un timp relativ scurt. Pentru reconstrucţia Staţiei de Epurare a Apei din Chişinău sunt necesare circa 75 mln. Euro. 
Între administraţiile Piteştiului şi Chişinăului a fost semnat, la 14 octombrie trecut, un acord de colaborare. 
Direcţia Relaţii Publice,


Primăria mun. Chişinău