Un nou pas important în modernizarea procesului de gestionare a deșeurilor municipale
Primăria Municipiului Chișinău informează că marți, 17 septembrie 2024, au avut loc audieri publice privind Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) Chișinău 2030, document elaborat în cadrul Proiectului UE ,,MOVE IT like Lublin”.
Discuțiile publice a fost organizate de Direcția generală mobilitate urbană și au reunit reprezentanți ai entităților municipale de profil, experți în mobilitate urbană, precum și membri ai comunității locale.
La eveniment au participat Ilie Ceban, viceprimar al Municipiului Chișinău, Vitalie Mihalache, șef al Direcției generale mobilitate urbană, Olga Lozan, manager al Proiectului „MOVE IT like Lublin”, reprezentanți ai Direcției generale mobilitate urbană, precum și experți din cadrul Consultantului CIVITTA Strategy & Consulting S.A. și partenerii consorțiului A.Ş., Rupprecht Consult - Forschung & Beratung GmbH, TTL Planning S.R.L., și AO Business Consulting Institutes.
În context, viceprimarul capitalei, Ilie Ceban, a ținut să remarce necesitatea elaborării acestui document strategic: „PMUD este primul plan de mobilitate urbană durabilă elaborat pentru Municipiul Chișinău, un document complex ce va ghida dezvoltarea infrastructurii de transport în următorii ani. Consultările publice extinse și colaborarea strânsă cu toate structurile din cadrul Primăriei Chișinău ne asigură că acest plan răspunde nevoilor reale ale cetățenilor.”
Pe parcursul ultimelor 27 de luni, au fost organizate un șir de consultări publice, incluzând sesiuni interactive cu cetățenii și grupuri de lucru tematice. Aceste consultări au fost importante pentru ajustarea și validarea soluțiilor propuse în PMUD, asigurând astfel o abordare participativă și transparentă.
Scopul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă este de a crea un sistem de transport modern și sustenabil, care să răspundă nevoilor locuitorilor, contribuind la reducerea poluării și la îmbunătățirea calității vieții urbane. Acesta abordează provocări precum aglomerația, schimbările climatice, promovarea transportului alternativ (biciclete, trotinete) și îmbunătățirea siguranței în trafic.
Toate sugestiile și comentariile oferite de participanții la audieri vor fi analizate și luate în considerare, iar cele relevante vor fi integrate în versiunea finală a planului.
Proiectul final al PMUD urmează să fie prezentat pentru aprobare Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Odată aprobat, planul va sta la baza tuturor măsurilor și inițiativelor ce vor fi implementate pentru a contribui la dezvoltarea unui oraș mai modern și sustenabil, cu o infrastructură de transport eficientă și ecologică.