Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Arborii uscaţi din Chişinău vor fi tăiaţi

   2227

Având în vedere că în ultimele zile din cauza vânturilor puternice au fost doborâţi mai mulţi copaci pe străzile oraşului, primarul general Dorin Chirtoacă a solicitat preturilor de sector să analizeze situaţia şi să propună spre tăiere arborii uscaţi, care prezintă pericol pentru securitatea locuitorilor, dar şi pentru traficul rutier. În cadrul şedinţei operative de la Primărie, edilul Chişinăului a menţionat că prioritare în acest sens sunt bulevardele, străzile centrale şi curţile blocurilor locative. De asemenea, Dorin Chirtoacă s-a pronunţat pentru modificarea regimului de activitate al Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi, astfel încât serviciile municipale să reuşească tăierea tuturor copacilor uscaţi din capitală.
Raportând situaţia, şeful Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi, Eliferie Haruţa, a informat că săptămâna trecută în oraş au fost doborâţi 84 de copaci, din cauza vântului puternic. Majoritatea cazurilor s-au înregistrat în sectoarele Botanica, Râşcani şi Ciocana, iar la Buiucani, pe str. Ion Creangă, un copac a căzut pe maşinile care staţionau la semafor.
Eliferie Haruţa a relatat că Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi a făcut o inventariere a tuturor arborilor uscaţi din Chişinău. Potrivit acelei inventarieri, la moment pe străzile urbei trebuie tăiaţi peste 2300 de copaci, iar în cartiere circa 8 mii de arbori. Şeful Asociaţiei a spus că de la începutul anului au fost deja tăiaţi 1109 de copaci, iar 1800 au fost curăţaţi. Eliferie Haruţa a mai subliniat că pentru defrişarea arborilor de pe străzile principale trebuie sistat traficul rutier, fapt care creează dificultăţi în activitatea serviciilor de intervenţie, chiar dacă există autorizaţii în acest sens. Din acest motiv, de cele mai multe ori se intervine pe timp de noapte.
Pentru prevenirea unor situaţii excepţionale, la defrişarea copacilor uscaţi vor fi mobilizate 6 echipe mobile ale Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi. De asemenea, în acest scop a fost achiziţionat un turn cu înălţimea de 28 metri. Anual în Chişinău sunt defrişaţi până la 3500 de copaci uscaţi.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău