Официальная страница Муниципия Кишинэу

Primăria Chişinău a început campania de salubrizare de primăvară

   398

Primăria municipiului Chişinău a demarat campania de salubrizare de primăvară. Astfel, în perioada 1 martie - 29 aprilie 2016, toate serviciile municipale de profil vor fi antrenate în acţiunile de curăţenie de primăvară. 

Potrivit dispoziţiei primarului general Dorin Chirtoacă, întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ vor fi responsabile de lucrările de salubrizare a curţilor blocurilor de locuit, a locurilor de joacă pentru copii, a platformelor de colectare a deşeurilor menajere şi a staţiilor de aşteptare a transportului public. În acelaşi timp, întreprinderile municipale pentru servcii locative vor îndepini lucrări de salubrizare mecanizată  a trotuarelor şi a altor locuri publice cu utilajele HAKO din dotare.

De asemenea, ÎM „Regia Autosalubritate" va asigura evacuarea deşeurilor menajere şi dezinfectarea tomberoanelor pentru colectarea acestora, ÎM „Asociaţia de Gospodărire a Spaţiilor Verzi" va îndeplini lucrările de salubrizare a parcurilor, scuarurilor, aleelor şi a altor zone verzi, precum şi de curăţare a copacilor de pe căile publice, iar ÎM „Exdrupo" va asigura salubrizarea manuală şi mecanizată a drumurilor publice, precum şi spălarea şi curăţarea echipamentelor aferente drumurilor.

Primăria Chişinău îndeamnă asociaţiile de locatari (ACC, APLP, CCL), proprietarii caselor particulare, instituţiile publice şi agenţii economici să se implice campania de curăţenie de primăvară, astfel încât toate spaţiile publice din gestiune să fie salubrizate.  De menţionat că agenţii economici sau proprietarii caselor particulare sunt obligaţi să asigure curăţenia trotuarelor publice până la bordură. 

Pe această cale, informăm asociaţiile de locatari (ACC, APLP, CCL), proprietarii caselor particulare şi agenţii economici că serviciile municipale, alături de reprezentanţii poliţiei vor verifica îndeplinirea programului de salubrizare, iar persoanele fizice sau juridice care nu asigură curăţarea teritoriilor gestionate vor fi sancţionaţi administrativ, conform legislaţiei în vigoare, iar amenda ajunge până la 6000 lei.

În legătură cu campania de salubrizare de primăvară, în cadrul proiectului BATEREC - privind colectarea separată a bateriilor uzate, locuitorii capitalei sunt îndemnaţi să colecteze separat bateriile uzate şi să le arunce în coşurile speciale care se găsesc la intrările în scările blocurilor de locuinţe. Informaţii despre locaţiile coşurilor găsiţi pe www.baterec.md 

Totodată, în cadrul proiectului E-Reciclare vor fi organizate acţiuni de colectare separată a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, în puncte speciale. Detalii despre aceste acţiuni găsiţi pe www.e-reciclare.md

În contextul campaniei de curăţenie de primăvară, Primăria municipiului Chişinău îndeamnă ca toţi locuitorii capitalei să colecteze separat deşeurile menajere, conform tomberoanelor, Galben - Plastic, Verde - Sticlă, Albastru - Hârtie. 

Direcţia Relaţii Publice, 
Primăria mun. Chişinău