• vezi mai mult
  Construcţia blocurilor de locuințe din programul „Prima Casă”   
  Lucrări de construcţii îndeplinite la „Prima Casă”   
  Construcţia blocurilor locative incluse în programul municipal ipotecar „Prima Casă"   
  Construcţia complexelor locative din programul municipal ipotecar Prima Casă   
 • Prima   /  Prima Casă  /  Situaţia creditelor ataşate de valuta străină oferite prin programul municipal „Prima Casă”

  Situaţia creditelor ataşate de valuta străină oferite prin programul municipal „Prima Casă”

   11.03.2015    2393 Accesări     10  

  Primăria municipiului Chişinău aduce la cunoştinţă că in urma semnării unui Acord de Colaborare între Primăria mun. Chișinău şi BCR Chișinău în privința lansării programului municipal „Prima Casă", în perioada 21.04.2011 - 02.07.2012 au fost acordate credite la 151 beneficiari care şi-au procurat un spaţiu locativ în raza administrativ-teritorială a municipiului.

  Acordul de Colaborare încheiat între instituţia financiară vizată şi administraţia publică locală prevede ca BCR Chişinău SA în calitate de Partener al Primăriei mun. Chişinău în programul „Prima Casă" oferă „credit pentru investiţii imobiliare cu garanţii reale, ataşat la cursul valutei străine" şi este obligată „să aprobe eliberarea creditului cu respectarea legislaţiei în vigoare, actelor normative ale BNM şi actele normative interne ale băncii" şi „să coordoneze cu primăria revizuirea condiţiilor de creditare în funcţie de rata de refinanţare a BNM, rata inflaţiei şi de evoluţia pieţei bancare, ţinându-se cont de regulile echităţii şi în conformitate cu prevederile Regulamentului privind cadrul, modalitatea şi criteriile de analiză şi soluţionare a cererilor de achiziţie a locuinţelor aprobat de Consiliul municipal Chişinău".

  Astfel, debitorii eligibili în cadrul programului au beneficiat de următoarele condiții preferențiale de acordare a creditelor:

  - rata dobânzii de maximum 9% anual;

  - comisionul de acordare de până la 1,0 % aplicat la valoarea creditului aprobat, faţă de comisionul standard de 1.5%.

  - comisionul de gestiune lunar în mărime de 0,05% aplicat la soldul creditului, faţă de comisionul standard de 0.1%

  - 0% comision de achitare anticipată, faţă de comisionul standard de 1%.

  Conform contractelor de credit încheiate, fiecare debitor a fost înștiințat despre faptul că „...pentru efectuarea calculelor plăţilor creditului şi plăţilor aferente, datorate de Debitor conform Contractului de credit, va fi utilizat cursul monedei naţionale faţă de EUR stabilit de Creditor pentru creditele ataşate la valută, în vigoare la data efectuării plăţilor". De asemenea beneficiarii şi-au asumat responsabilitatea „să  suporte din surse proprii eventualele sume ce pot rezulta din diferenţele de curs valutar, în vederea achitării preţului locuinţei din contractul de vânzare-cumpărare (sau de investiţii) încheiat între Debitor şi vânzător (sau constructor)". Respectiv, fiecare beneficiar a acceptat conştient riscul valutar la acordarea creditului, iar în anexă puteţi consulta calculul diferenţei achitărilor la un credit ataşat la EUR faţă de un crdit standart în MDL, în dependenţă de modificarea cursului de schimb valutar. (anexa 1)

  Riscul valutar este o componentă ce nu depinde de Bancă, având la bază situaţia macroeconomică a ţării, Banca fiind şi ea la rândul său expusă acestui risc.

  Actualmente dintre cei 151 beneficiari iniţiali ai creditului oferit prin program, 18 deja au rambursat anticipat împrumutul contractat. Banca monitorizează în continuu situația fiecărui credit acordat.

  Primăria Municipiului Chişinău în comun cu Banca analizează evoluția cursului valutar si impactul acestuia asupra capacităţii de rambursare a debitorilor în cadrul programului si este gata să discute cu fiecare beneficiar în parte pentru a găsi soluții reieşind din gradul de afectare a beneficiarului şi posibilităţile financiare atât ale Primăriei, cât şi cele ale Băncii.

  Vă informăm că părţile conlucrează în vederea identificării şi a altor modalităţi de susţinere a beneficiarilor programului „Prima Casă".

  Anexa 1

   
  Comentarii (7) Adaugă comentariu

  Beneficiar / 02.06.2015 14:13
  Buna ziua, Draga primărie, Va rog sa îmi spuneți, cum as putea evitata riscul de a rămâne fără spațiu locativ, procurat in urma programului "Prima Casa". Sunt in prag de a intra in incapacitate de plata din motive ceea ce nu sunt de competenta mea si care nu au fost prevazute la semnarea contractului cu BCR, ma refer la cursul valutar. Va multumesc,

  Răspunsuri (1) [+] [-]

  Prima Casa / 23.11.2015
  Primăria municipiului Chişinău a iniţiat programul municipal ipotecar „Prima Casă”, care are la bază Regulamentul privind cadrul, modalitatea şi criteriile de analiză şi soluţionare a cererilor de achiziţie a locuinţelor cu scopul de a: Art. 1 (1) facilita accesul persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe prin contractarea de credite. Astfel, Primăria mun. Chişinău garantează creditele eliberate de către băncile comerciale cu care a colaborat în program, iar în consecinţă rata dobânzii fiind diminuată până la 9% anual. Dvs în calitate de participanţi ai programului, la încheierea contractelor de credit beneficiaţi de aceste facilităţi, iar prevederile acestora urmează să le respectaţi.

  Răspunde
   

  Irina / 07.04.2015 00:07
  Am inteles ca este posibilitatea de a achita creditul anticipat. Asta se refera la rambursarea totala sau e posibila si rambursarea anticipata partiala?

  Răspunsuri (1) [+] [-]

  Prima Casa / 07.04.2015
  Coordonati acest aspect cu banca comerciala. Va multumim!

  Răspunde
   

  Victor / 06.04.2015 10:35
  Draga primarie,ne spuneti si noua Va rog, celor ce suntem beneficiari ai programului D-stra, este sau nu acest program un program social, un program care are ca scop sustinerea famiilor tinere , un program care motiveaza tinerii sa ramie in tara, un program care demonstreaza ca este o simpla diferenta intre un credit imobiliar ordinar si un credit imibiliar social "Prima casa". Pe fundalul fluctuatiilor de pe piata valutara, solicitam D-stra un raspuns clar , puteti sau nu sa veniti cu careva sprijin in adresa celor ce au avut de suferit in urma faradelejilor create de sistemul bancar. Va multumesc.

  Răspunde
   

  Victoria / 19.03.2015 23:51
  Voi sunteti in stare sa faceti un articol ca lumea, care sa-i cuprinda pe toti beneficiarii care sunt pusi in dificultate financiara? Or vorbim de mai multe lucruri aici. Vorbim de majorarea neasteptata/necontrolata a cursului euro de care beneficiarii nu sunt protejati, vorbim si de majorarea procentului ce se va plati bancii;. Vorbim si de cei care au semnat recent contractul, au platit prima rata si s-au pomenit ca nu pot lua un credit in acest moment pentru urmatoarele rate. Vrem un raspuns concret, si de ce nu, vrem sa participam la aceste negocieri care ne afecteaza direct. Articolul vostru intr-adevar inspira ideea ca vreti sa va spalati ati pe miini, cit si pe fata.

  Răspunsuri (1) [+] [-]

  Prima Casa / 08.06.2015
  Primăria municipiului Chişinău a iniţiat programul municipal ipotecar „Prima Casă”, care are la bază Regulamentul privind cadrul, modalitatea şi criteriile de analiză şi soluţionare a cererilor de achiziţie a locuinţelor cu scopul de a: Art. 1 (1) facilita accesul persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe prin contractarea de credite. Astfel, Primăria mun. Chişinău garantează creditele eliberate de către băncile comerciale cu care a colaborat în program, iar în consecinţă rata dobânzii a fost diminuată până la 9% anual. Dvs în calitate de participanţi ai programului, la încheierea contractelor de credit beneficiaţi de aceste facilităţi, iar prevederile acestora urmează să le respectaţi. Nu intră în competenţa primăriei rezolvarea fărădelegilor create în sistemul bancar. Primăria mun. Chişinău a susţinut diminuarea ratei dobânzii creditului ipotecar.

  Răspunde
   

  Marin / 13.03.2015 16:47
  Din articolul de mai sus am inteles ca doar doriti sa scapati cu fata curata din tot ce se intimpla acum nu sa ne ajutati. Ce fel de proiect social cu rata la creditele in lei 15% ? (cit pe piata bancara din MD acum in prezent sunt cu 12% la creditele noi dar la acele deja actulale a ramas 9.5-10.5 in lei asta dupa ce BNM a ridicat rata de refinanțare pina la 13.5) Incercati si modificati in anexa rata din 15% la 12% max (nu mai zic ca proiect social sa fie vreo 10%) si vedeti diferentza. Si ce vreti sa spune-ti ca persoanele care au perfectat creditele in lei la Moldova-Agroindbank rata la credite ii 15% anual?

  Răspunde
   

  Victor / 12.03.2015 18:10
  Buna stimata primarie, am o mentiune vizavi de anexa indicata ceva mai sus, procentul de 15% din anexa nu coincede realiatatii. In 2011-2012 procentul de acordar pt creditele imobiliare erau aproximativ 12-13% anual, chiar si la ziua deastazi e aproximativ 13-14% si nicidecum 15%. Dupa mine anexa este incorecta si are scopul de a duce in eroare beneficiarii proiectului . Va informez ca, in conformitate cu aceas anexa, in cazul in care se face calculu la 12%, suma finala va fi in defavoarea creditului in valuta eliberat de BCR(va fi o diferenta negativa semnificativa), asta fiind probabil un motiv de ce sa inclus in anexa procentul de 15% (calculul bancii BCR). Rugamintea mea e ca inainte de a se da public astfel de informatii, sa fie verificate. Va multumesc.

  Răspunde
   

  Andrei / 11.03.2015 11:22
  Cum rămîne cu cei ce nu au luat credite de la Bănci, dar au încheiat contractul cu Primăria şi compania de construcţii că achită în lei, dar legat de cursul euro. La momentul încheierii contractului cursul euro era de 16lei, dar în prezent 21. Consider că aici ar putea să intervină Primăria şi să ajute beneficiarii prin modificarea contractelor şi stabilirii unui curs mai mic decît cel al BNM, să zicem 18 - 19 daca nu 16 cat era la momentul incheierii contractului. Oricum plata se achita in lei, iar materialele de constructii nu s-au scumpit atat de mult cat a crescut cursul euro. De asemenea, ar trebui sa acordati atentie si faptului ca pretul apartamentelor in euro a scazut simtitor: 2 ani in urma pretul pentru 1mp pe piata era 600 euro, iar cu prima casa 500 euro, acum insa 1mp pe piata e 400-450euro. Gindiţi-vă şi la cei ce nu au luat credite, dar nu au cu ce achita ca urmare a devalorizării masive a monedei naţionale. O zi bună.

  Răspunde
   

  Nume, Prenume *: E-mail:
  Comentariu * caractere rămase