Pagina oficială a Municipiului Chișinău

A fost aprobat regulamentul provizoriu privind procedura de demolare a construcţiilor ilegale

   10097

Primăria municipiului Chişinău informează despre aprobarea Regulamentului provizoriu privind procedura de demolare a construcţiilor executate ilegal pe terenurile ce aparţin domeniului public/privat al municipiului Chişinău.

Astfel, prezentul Regulament stabileşte aspectele juridice şi condiţiile în care se va desfăşura activitaea de demolare/desfiinţare a construcţiilor executate ilegal pe terenuri ce aparţin domeniului prblic/privat. Inspectarea, depistarea şi demolarea construcţiilor executate ilegal revine preturilor de sector.

Potrivit prevederilor Regulamentului, prin construcţie neautorizată se subînţelege orice tip de:

  • construcţii capitale - construcţii cu destinaţie locatvă sau cu altă destinaţie, împrejmuiri;
  • construcţii uşor demontabile - gherete, tarabe, garaje metalice, copertine, panouri publicitare, împrejmuiri din lemn sau metal, instalaţii ce blochează căile de acces, amplasate pe terenuri ce aparţin domeniului public/privat al municipiului Chisinau;
  • spaţii publice - amenajate şi executate în lipsa certificatului de urbanism pentru proiectare, a documentaţiei de proiect şi autorizaţiei de construire.

De asemenea, la categoria construcţii neautorizate se atribuie:

  • reconstrucţiile, replanificările, intervenţiile în construcţii prin care se modifică proiectul iniţial sau direcţia de deschidere a uşilor la intrarea în apartamente şi care blochează căile de evacuare în caz de situaţii excepţionale;
  • accesul spre spaţiile de uz comun (subsoluri, cerdacuri, holuri, coridoare, intrări în bloc, casa scării etc.) din interiorul blocurilor locative sau din alte imobile aflate în gestiunea municipalităţii.

Inspectarea construcţiilor neautorizate menţionate, se va efectua indifferent de perioada în care au fost executate. Totodată, prevederile Regulamentului nu se extind asupra construcţiilor executate ilegal în limitele proprietăţii private sau a statului, în cazul în care au fost sau urmează a fi aplicate sancţiuni asupra persoanelor care le-au executat.

Demolarea forţată se va efectua numai în baza dispoziţiei emise de către pretorul de sector. Lucrările de demolare vor începe cel târziu la 7 zile de la emiterea dispoziţiei şi vor fi executate de către un operator desemnat în baza licitaţiilor publice.

Executantul lucrărilor are obligaţia să asigure pe o perioada de maxim o lună de zile, depozitarea bunuruilor şi a materialelor rezultate în urma demolării nedestructibile (gherete sau alte imobile voluminoase nedezmembrate, inventar sau alte bunuri de preţ), iar a materialelor dezmembrabile (beton, metal, lemn etc.) - pe o perioadă de cel puţin 15 zile de la data demolării.

Regulamentul provizoriu privind procedura de demolare a construcţiilor executate ilegal pe terenurile ce aparţin domeniului public/privat al municipiului Chişinău

   Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău