Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Curăţarea mecanizată a vegetaţiei din lacurile capitalei este mai rentabilă

   3089

De rând cu desfăşurarea campaniei de curăţenie de primăvară, serviciile municipale de profil sunt implicate inclusiv la curăţarea vegetaţiei din lacurile din Chişinău. Lucrările menţionate se desfăşoară mecanizat, cu un utilaj de tip „amfibie", destinat pentru întreţinerea şi ecologizarea lacurilor. Utilajul multifuncţional „Truxor" este de producţie suedeză, fiind achiziţionat de Primăria Chişinău anul trecut, cu circa 2 milioane lei.

Maşina de cosit vegetaţia acvatică a fost testată cu succes de către Întreprinderea „Spaţii Verzi", în perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, pe lacul nr. 1 din Parcul „Valea Trandafirilor". Astfel, a fost curăţată o suprafaţă de 9,6 ha, fiind evacutae cca 80 tone de resturi vegetale.

Potrivit lui Eliferie Haruţa, şeful Asociaţiei de Gospodărire a Spaţiilor Verzi, acest utilaj permite deplasarea, atât pe apă, cât şi pe uscat şi va putea fi folosit la curăţarea şi evacuarea vegetaţiei din lacurile din oraş. „Anterior, cosirea manuală a stufului era destul de dificilă şi ineficientă. Acum acest gen de lucrări este mecanizat. Astfel, vom ţine la control dezvoltarea stufului în lacuri, pentru a evita înmlăştinirea treptată ce poate cauza dispariţia bazinelor de apă", a mai spus Eliferie Haruţa.

În acest sens, pentru anul 2014, municipalitatea a întocmit un grafic de lucrări pentru cosirea vegetaţiei de pe lacurile din zonele de agrement:

-Parcul „La Izvor" - 3 lacuri, perioada 8 aprilie - 30 iunie;

-Parcul „Râşcani" - 1 lac, 7 iulie - 18 iulie;

-Parcul-pădure „Râşcani" - 1 lac, 21 iulie - 1 august;

-Parcul „Valea Tradafirilor"- 2 lacuri, 4 august - 30 septembrie. 

De notat, că lacurile din zonele de agrement ale capitalei cuprind o suprafaţă de 120 ha, dintre care circa 30 - 35%  sunt acoperite cu vegetaţie.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău