Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Dorin Chirtoacă: Hotărârea Curţii Constituţionale este una istorică

   3646

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, salută decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova cu privire la limba română. În cadrul unei conferinţe de presă, primarul de Chişinău a calificat hotărârea magistraţilor constituţionali drept „una dreaptă, contituţională, istorică, care vine să pună punct unei dezbateri sterile, pe un subiect dureros, din păcate pentru noi toţi, în ceea ce priveşte denumirea corectă a limbii pe care o vorbim".

Dorin Chirtoacă a menţionat că Curtea Constituţională a făcut dreptate după 22 de ani de la Independenţă, peste 70 de ani de la ocupaţia din 1940 şi, respectiv, peste 200 de ani de la ocupaţia rusească din 1812.

„Pentru noi este o bucurie aparte, pentru că nu mai suntem strigoi - ieşim din ilegalitate şi intrăm în legalitate, or, Primăria Chişinău sărbătoreşte Ziua Limbii Române începând cu anul 2007, în mod oficial şi acuma, având în vedere hotârărea Curţii, nu mai există niciun risc ca Primăria Chişinău să mai fie în ilegalitate sub acest aspect", a remarcat primarul capitalei.

În context, Dorin Chirtoacă a opinat că Parlamentul Republicii Moldova urmează să se pronunţe în privinţa articolului al 13-lea din Constituţie.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău