Pagina oficială a Municipiului Chișinău

S.A. „Apă-Canal Chişinău" – 120 ani de la fondare

   4046

Viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, a participat astăzi la aniversarea a 120 ani de la fondarea întreprinderii municipale S.A. „Apă-Canal Chişinău". Cu acest prilej, edilul capitalei a felicitat colectivul întreprinderii, menţionând că un asemenea furnizor de servicii determină imaginea municipalităţii.

S.A. „Apă-Canal Chişinău" este în prezent cel mai mare furnizor de apă din ţară, care asigură un serviciu de calitate pentru consumatori, prin implementarea cu succes a mai multor inovaţii din domeniu.

De menţionat că, în ultimii ani, S.A. Apă-Canal Chişinău" a realizat mai multe proiecte de reabilitare a serviciului de aprovizionare cu apă şi canalizare din capitală: înlăturarea mirosului de la Staţia de Epurare a Apelor Reziduale, modernizarea Staţiei de Tratare a Apei, pe bază de hipoclorit de sodiu, reabilitarea reţelelor magistrale de apeduct şi canalizare.

De asemenea, în cadrul programului de Politici Europene de Vecinătate a fost elaborat un studiu de fezabilitate: „Programul de alimentare cu apă şi tratare a apelor uzate din municipiul Chişinău" pe o perioadă de 25 ani, care urmează a fi realizat în trei etape. Valoarea investiţiei este 300 milioane Euro, iar banii vor fi alocaţi începând cu anul 2013 de către Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Amintim că, actualul sistem centralizat de alimentare cu apă a municipiului Chişinău a fost fondat la 12 decembrie 1892. Proiectul a fost realizat de renumitul arhitect, Alexandru Bernardazzi, iar apeductul avea iniţial o lungime de 35 km şi o capacitate de 2,5 mii m³/zi.

 Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău