• Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Finalizarea lucrărilor Forumului Economic al Municipiului Chișinău 2022, sunt discutate tematici referitor la mobilitatea urbană și turismul urban – instrument de dezvoltare a orașului

Finalizarea lucrărilor Forumului Economic al Municipiului Chișinău 2022, sunt discutate tematici referitor la mobilitatea urbană și turismul urban – instrument de dezvoltare a orașului

   770

Sute de persoane, 42 de speakeri naționali și internaționali (din România, Polonia, Georgia, Spania, Cehia, Franța etc.), agenți economici și reprezentanți ai municipalității, au participat la Forumul Economic Chișinău 2022 „Invest in Chișinău", desfășurat în zilele de 30 septembrie-1 octombrie, la Palatul Republicii.

În cadrul Forului au fost abordate subiecte privind mobilitatea urbană, dezvoltarea turismului, eficiența energetică, energia regenerabilă în orașe, transformarea digitală în afaceri, patrimoniul cultural/istoric/arhitectural al Chișinăului - un potențial de dezvoltare economică durabilă, rolul moștenirii culturale în dezvoltarea unei societăți durabile, oportunități de investiții în imobiliare etc.

Agenda evenimentului a fost organizată pe paneluri de discuții, din care au făcut parte reprezentanți ai municipalității, experți naționali și internaționali, reprezentanți ai mediului de afaceri și sectorul asociativ. De asemenea, au fost prezentate mai multe exemple de bune practici ale orașelor, care ar putea fi implementate și la Chișinău.

Majoritatea vorbitorilor au subliniat necesitatea implementării sistemelor digitale în viața orașului, Smart City, atât în serviciile prestate de autoritățile publice, în sistemul social-educațional, în activitatea de afaceri, crearea de HUB-uri și investiția în profesiile viitorului etc.

În cuvântul de final din cadrul Forumului Economic, Primarul General, Ion Ceban, și-a exprimat speranța că informația prezentată a fost utilă pentru participanți. Edilul a mulțumit vorbitorilor, inclusiv angajaților Primăriei, care fac munca de teren zi de zi, dar mai puțin sunt prezenți pe o scenă, în calitate de vorbitori. „Pentru noi contează ca orașul nostru să fie mereu în dezvoltare, în care să vrei mereu să trăiești. Putem realiza multe lucruri dacă avem încredere că acesta poate să se întâmple", a specificat edilul.

Ion Ceban a calificat primul Forum Economic Municipal drept un eveniment reușit, care trebuie desfășurat cu regularitate, iar tematica abordată să fie stabilită în dependență de prioritățile municipalității, agreate împreună cu comunitatea.