Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Costurile preliminare pentru lichidarea consecințelor ploilor puternice din 9 august 2022 sunt evaluate la cca 17 milioane de lei

   800

Primăria Municipiului Chișinău a enunțat costurile preliminare ale pagubelor cauzate de aversele din 9 august 20922, care se cifrează la cca 17 milioane de lei. Sursele financiare necesare vor fi identificate pe interior, din contul altor proiecte desfășurate de APL Chișinău. Anunțul a fost făcut de Primarul General, Ion Ceban, joi, în cadrul unui briefing de presă.

Comisia pentru Situații Excepționale a Municipiului Chișinău, întrunită miercuri, a dispus alocarea din sursele Fondului de Rezervă a sumei de 2,5 milioane de lei, la prima etapă, dar pentru ceilalți bani va fi convocată ședința Consiliului Municipal, pentru a aproba modificări la buget.

La această etapă, pe domeniul educație, unde au fost înregistrate căderi de arbori peste acoperișuri, geamuri, pavilioane etc., au fost estimate pagubele, care sunt de 12,5 milioane lei. Cât privește instituțiile din domeniul social: AMT-uri de la Râșcani și Ciocana, dar și instituții din domeniul protecției drepturilor copilului și culturii, aici costurile sunt de 2,5-3 milioane de lei.

Totodată, estimările prealabile pentru intervențiile la acoperișuri, subsoluri, inclusiv pentru materiale de construcții sunt de 4,5 milioane de lei. Aceasta în condițiile când există multe acoperișuri distruse, blocuri inundate,  fundațiile caselor de locuit dezgolite etc. Edilul capitalei a promis că municipalitatea a fost mereu alături de cetățeni și că va face tot posibilul să ajute și de această dată familiile păgubite.

În altă ordine de idei, informăm că ieri, au lucrat în teren la lichidarea consecințelor furtunii 1227 de persoane cu 133 de unități de transport (tehnică specializată), preponderent în sectoarele Râșcani și Ciocana, din cadrul serviciilor și toate preturile de sector. 

În prezent cel mai afectate spații sunt cele de pe strada N. Dimo, str. Braniștii, str. A. Saharov, str. A. Russo, str. Kiev etc., unde se lucrează organizat pe microsectoare.

Acum prioritatea nr. 1 este curățarea străzilor magistrale, evacuarea arborilor căzuți și salubrizarea zonelor. Practic aici nu mai sunt probleme, fiind asigurată circulația. Urmează deschiderea acceselor către instituțiile sociale: școli, grădinițe, policlinici, spitale, oficii poștale. A treia prioritate este accesul spre curțile blocurilor de locuințe, pentru toate mijloacele de transport și pentru pietoni.  

În urma ploilor au fost doborâți 56 de piloni, dintre care 13 au fost restabiliți. Estimativ, sunt 585 de copaci căzuți la pământ sau grav afectați, dintre care au fost evacuați 122 de arbori. Totodată, municipalitatea a contractat deja 12 agenți economici pentru defrișări, pentru autoturnuri, utilaje și pentru intervenția pe străzile afectate.  

Primarul General a făcut un apel către cetățeni, de a evacua mașinile personale, până duminică, din zonele afectate, sectoarele Râșcani și Ciocana, inclusiv din curți, pentru a permite serviciilor să desfășoare intervențiile necesare, cu autoturnuri și alte utilaje.

Autoritățile municipale vor plasa anunțuri în acest sens în toate zonele unde se organizează intervenții, inclusiv pe automobile, iar oamenii sunt chemați să reacționeze prompt, pentru siguranța bunurilor lor.