Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Municipalitatea l-a comemorat pe Nicolae Costin, la 17 ani de la trecerea în nefiinţă

   4063

Primăria Capitalei l-a comemorat astăzi pe Nicolae Costin - primul primar al municipiului Chişinău ales pe cale democratică, la împlinirea a 17 ani de la trecerea la cele veşnice a fostului edil al Chişinăului şi unul dintre fruntaşii Mişcării de Renaştere Naţională.

La mormântul lui Nicolae Costin din Cimitirul Central au depus flori: primarul general, Dorin Chirtoacă, viceprimarii Nistor Grozavu şi  Vlad Coteţ, consilieri municipali, pretorii de sector şi funcţionari din cadul Primăriei, oameni de cultură şi cei care l-au cunoscut în viaţă pe cel comemorat. Tot acolo, un sobor de preoţi, în frunte cu părintele Ioan Ciuntu de la biserica „Sf. Teodora de la Sihla" au oficiat o slujbă de pomenire pentru cel care a fost Nicolae Costin.

În alocuţiunea sa, primarul Dorin Chirtoacă a amintit despre rolul de temelie pe care l-a avut Nicolae Costin la formarea actualului municipiu Chişinău şi la renaşterea noastră naţională. Edilul-şef al Chişinăului şi-a îndemnat colegii, dar şi întreaga asistenţă să contribuie la realizarea gândurilor şi idealurilor primului primar ales pe cale democratică, dar şi să transmită generaţiilor viitoare, valorile şi idealurile în care a crezut Nicolae Costin.

Pentru a înveşnici numele fostului primar, municipalitatea a editat un album
"Nicolae Costin, Promotor al Renaşterii Naţionale", care este transmis vizitatorilor capitalei şi delegaţiilor oficiale; a dezvelit o placă memorială pe bd. Ştefan cel Mare, colţ cu str. Vlaicu Pârcălab,  vizavi de sediul Primăriei şi a realizat un film documentar despre Nicolae Costin.

Printre reuşitele cele mai cunoscute ale lui Nicolae Costin se numără: reînvierea tradiţiilor naţionale în învăţământ şi cultură (deschiderea liceelor român-englez „Mircea Eliade", român-francez „Gheorghe Asachi", român-italian „Danti Alighieri"), a bibliotecilor publice („Onisifor Ghibu" şi „Transilvania"); redenumirea străzilor şi readucerea limbii române în administraţia locală; reînvierea tradiţiilor legate de sărbătorile creştine, redeschiderea bisericilor din Chişinău, inclusiv a Catedralei „Naşterea Domnului", instalarea mai multor busturi pe Aleea Clasicilor, readucerea la locul iniţial de amplasare a monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, restaurat; stabilirea legăturilor de colaborare cu principalele oraşe din România, dar şi din alte ţări, fiind considerat primul primar al Chişinăului care a promovat mai multe reforme de dezvoltare a capitalei; includerea pentru echilibru demografic a satelor din împrejurimile Chişinăului în componenţa municipiului etc.
Nicolae Costin (07.04.1936 - 16.02.1995) este Cetăţean de Onoare al oraşului Botoşani, iar câte o stradă din Iaşi şi Chişinău îi poartă numele. 

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău