Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul General a avut întrevederi cu reprezentanți ai oficialităților de diferit rang din cadrul Comunității Valencia, Spania

   1058

Primarul General, Ion Ceban, care se află zilele acestea într-o vizită de lucru în Spania, a avut o întrevedere cu administrația Institutului pentru Industria Mică și Mijlocie din cadrul Guvernului Valencian.

În cadrul discuțiilor dintre părți au fost abordate subiecte referitor la implementarea programului local privind eficiența energetică, utilizarea energiei regenerabile, sustenabilitate, politici industriale și inovații.

În ultimii 6 ani, specialiștii din cadrul Institutului, atrag o mare atenție domeniului de profil, dezvoltând totodată planuri de eficiență energetică la nivel local.

Primarul General, Ion Ceban, a menționat că Chișinăul este la început de cale în acest sector, iar în ultimii doi ani s-a reușit inițierea anumitor măsuri de eficiență energetică. În rezultat, 23 de clădiri publice, școli, grădinițe și spitale sunt reabilitate termic.

De asemenea, toate obiectivele sociale noi din Chișinău și suburbii sunt construite și renovate, având în vedere eficientizarea din punct de vedere energetic.  

În acest scop, Primăria Chișinău a cofinanțat și alte instituții educaționale din Capitală, pentru realizarea lucrărilor de eficiență energetică a clădirilor.

„Ne interesează cum am putea aplica la mai multe proiecte din domeniul eficienței energetice, mecanismele de finanțare și suportul financiar de care ar putea beneficia municipiul Chișinău", a specificat Ion Ceban.

Părțile au convenit să perfecteze toate actele necesare în vederea semnării unui Acord de colaborare, în baza căruia ar putea fi realizate schimburi de bune practici între specialiștii noștri.

De asemenea, în cadrul deplasării în Spania, Primarul General a vizitat proiectul pentru start-up-uri, INNSOMNIA ACCELERATOR din Valencia, un hub de inovare, specializat în accelerarea și incubarea de proiecte. Unitatea posedă bază tehnologică dezvoltată prin acorduri cu companii mari, care oferă asistență privind inovațiile recente în diferite proiecte de afaceri.

Ion Ceban și-a exprimat dorința de a dezvolta asemenea modele de hub-uri și la Chișinău, astfel că cetățenii noștri să poată iniția afaceri, având susținerea specialiștilor și a consultanților, care pot fi conectați la universități, investitori și fonduri.

„Ne propunem să semnăm un acord cu INNSOMNIA ACCELERATOR pentru preluarea de bune practici în domeniu, în vederea creării și funcționării a astfel de hub-uri de inovații și start-up-uri", a specificat edilul.  

În context, e de menționat că săptămâna trecută, la Chișinău a fost lansat și Programul-pilot municipal „Start-up pentru tineri și migranți", o platformă de susținere financiară din partea municipalității în inițierea afacerilor.

În cadrul deplasării în Spania, Primarul General a avut o întrevedere și cu Ministrul Consiliului regional de mobilitate și transport din cadrul Guvernului Valencian, Rebeca Mariola Torro Soler, la care s-a discutat despre implementarea proiectelor de mobilitate urbană.