Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Prezentarea Programului Municipal Pilot „STARTUP pentru TINERI și MIGRANȚI” (VIDEO)

   1769

Primăria Chișinău a prezentat astăzi Programul Municipal Pilot „STARTUP pentru TINERI și MIGRANȚI”. Bugetul proiectului este de 10 milioane lei și are scopul de a stimula antreprenoriatul în rândurile tinerilor și migranților din Municipiul Chișinău prin facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor sustenabile și susținerea creării locurilor de muncă.

Astfel, municipalitatea își propune să faciliteze accesul tinerilor și lucrătorilor migranţi la resurse financiare necesare, care doresc să înființeze sau să dezvolte o afacere, prin acordarea unui suport financiar nerambursabil în sumă maximă de 200000 lei.

De asemenea, în cadrul Programului va fi oferit suport tinerilor care dețin o afacere și au realizat o investiție din resurse creditare, prin compensarea valorii dobânzii achitate pentru ultimele 24 luni în sumă maximă de 100000 lei; Beneficiarii programului sunt: viitorii tineri antreprenori, lucrători migranți, tineri investitori, tineri refugiați viitori antreprenori, cu vârsta cuprinsă între 18-40 de ani.

Domeniile Prioritare ale Programului: • afacerile care vor desfășura activități de producere sau prestări servicii; • afacerile care conțin activități inovatoare ori își propun să implementeze proiecte de transfer tehnologic și de know-how; • afacerile axate pe dezvoltarea următoarelor domenii: industria tehnologiei informației și comunicațiilor; electromecanică; industria agroalimentară și HoReCa; industria ușoară; industria creativă; turism; sănătate și frumusețe; activități profesionale, științifice sau tehnice; eficiență energetică, agricultură, etc. • afacerea oferă servicii/produse companiilor terțe.

Suport financiar la lansarea afacerii: • suma grantului este de maximum 70% din valoarea proiectului investițional și nu va depăși 200 000 de lei pentru finanțarea proiectului investițional; • contribuția beneficiarului va constitui minimum 30% din valoarea proiectului investițional.

Gestionarea și coordonarea Programului va fi realizată de către un Consiliu de Coordonare format din 12 persoane (6 din partea Consiliului Municipal Chișinău și 6 din partea Primăriei Chișinău, inclusiv secretarul comisiei (fără drept de vot) și Unitatea de Implementare a Programului, care va fi formată din 7 persoane, inclusiv: coordonatorul UIP, 3 specialiști, specialist dezvoltare afaceri, jurist și operator.

În cadrul conferinței de presă de prezentare a Programului Primarul General, Ion Ceban, a îndemnat tinerii și migranții să aplice la STARTUP-uri, menționând că municipalitatea examinează ca pe viitor bugetul proiectului să fie suplinit și cu participarea donatorilor și partenerilor municipalității. „Sunt convins că sursele financiare se vor epuiza rapid pentru că avem tineri talentați și inovativi”, a conchis Ion Ceban.

Totodată, edilul capitalei a precizat că Primăria Chișinău examinează în continuare posibilitatea lansării de HUBURI pentru STARTUP-uri destinat tinerilor din capitală, crearea de incubatoare care vor oferi instruire și consultanță pe durata desfășurării proiectelor.

Program municipal pilot de Finantare STARTUP tineri și migranți by Primăria Chișinău on Scribd