Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • O delegație a Primăriei Chișinău, condusă de Viceprimarul Angela Cutasevici, a întreprins vizite de lucru în 3 orașe din România: Deva, Alba Iulia și Cluj Napoca

O delegație a Primăriei Chișinău, condusă de Viceprimarul Angela Cutasevici, a întreprins vizite de lucru în 3 orașe din România: Deva, Alba Iulia și Cluj Napoca

   1108

O delegație a Primăriei Chișinău, condusă de viceprimarul Angela Cutasevici, a efectuat vizite de lucru în 3 orașe din România: Deva, județul Hunedoara, Alba Iulia și Cluj Napoca, în perioada 10-17 mai 2022. Din delegație au mai făcut parte șefa Direcției Cultură, Valentina Volontir și reprezentanți ai Direcției relații externe.

În orașul Deva, reprezentanții municipalității au participat la Festivalul „Unire prin Cultură", un proiect comun al Teatrului de Artă Deva și al Teatrului Național Satiricus „I. L. Caragiale" din Chișinău, entitate aflată în subordinea municipalității. Festivalul reprezintă un proiect comun materializat pentru săptămâna 10-15 mai, între Teatrul din Hunedoara la Chișinău și Zilele Teatrului Moldovenesc la Deva.

De asemenea, delegația de la Chișinău a avut o întrevedere cu domnul Florin Oancea, Primarul municipiului Deva.

Oficialii au discutat despre intensificarea relațiilor culturale dintre cele două municipii românești, cât și despre dezvoltarea potențialelor proiecte și parteneriate comune. S-au formulat propuneri de a organiza vizite reciproce, schimb de experiență și bune practice inter-instituționale, prin crearea unor grupuri tehnice de lucru, pe diverse domenii de ordin cultural, educațional și social.

În orașul Alba Iulia, doamna Angela Cutasevici a participat cu un cuvânt de salut la Festivalul de Teatru ,,Povești" ediția a XVI-a, cu expoziții de costume, spectacole de teatru și lansări de carte, în cadrul căreia au participat și reprezentanții teatrului de păpuși ,,Guguță" din Chișinău.

La întrevederea găzduită de Primăria Municipiului Alba Iulia, oraș înfrățit cu Chișinăul, delegația a fost primită de domnul Gabriel Pleșa, Primarul municipiului Alba Iulia, alături de Emil Antoniu Popescu și Marius Filimon, viceprimarii municipiului Alba Iulia. Discuțiile între oficiali s-au axat pe proiectele aflate în derulare și cele de perspectivă. Au fost abordate teme de interes comun pentru comunitățile noastre și s-au identificat metode și domenii de colaborare pe partea de educație, cultură și domeniul social.

Tot aici au avut loc discuții privind organizarea unor vizite între Centrul de zi pentru persoane vârstnice din Alba Iulia și un centru similar din Chișinău. De asemenea, s-a propus organizarea unor vizite reciproce și tabere pentru elevi între cele două orașe și participarea unor artiști din Republica Moldova la o tabără de sculptură, care va fi organizată de Municipiul Alba Iulia. Mai mult, a fost lansată o invitație către artiștii din Republica Moldova pentru a participa la festivalul Sărbătoarea Muzicii, care va avea loc în Alba Iulia în luna august și totodată, o invitație către artiștii din Alba Iulia pentru a participa la Zilele Chișinăului, care va avea loc pe 17 iulie la Chișinău.

La data de 17 mai, delegația de la Chișinău a efectuat o vizită la Primăria Municipiului Cluj - Napoca, unde s-au întâlnit cu viceprimarul municipiului Cluj Napoca, Dan Tarcea și șeful Biroului de relații externe, Emilia Botezan.

În cadrul acestei întrevederi au fost abordate căile și metodele de consolidare a celor două municipii pe domeniile culturii și educației. Astfel, s-a discutat despre posibilitatea organizării „Zilelor Chișinăului" la Cluj, în vederea promovării tezaurului cultural, realizarea unor vizite de studiu pentru profesorii din Chișinău la Cluj, pentru un schimb de experiențe și bune practici, precum și despre aplicarea la proiecte internaționale  în calitate de parteneri.