Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Șeful Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” - demis din funcție ca urmare a accidentul tragic din Parcul „Alunelul” (VIDEO)

   1304

Șeful Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” (AGSV), Serghei Carp va fi demis din funcție după cazul tragic produs sâmbăta trecută în Parcul „Alunelul”, soldat cu decesul unui bebeluș, după desprinderea unei crengi de copac.

Totodată, Primarul General, Ion Ceban, a solicitat demisia și pentru conducerea Agenției de Mediu, care a autorizat defrișările sau curățările de arbori avariați cu întârziere și pentru inducerea în eroare a publicului vizavi de situația produsă pe 14 mai 2022.

Pentru solicitarea făcută în luna septembrie 2021 răspunsul a fost oferit în aprilie 2022, când arborii erau deja în perioada de înverzire, iar intervențiile de profil sunt mai dificile, pentru că e mai greu de depistat crengile uscate printre frunzișul verde.

Declarații în acest sens au fost făcute de Primarul General, Ion Ceban, în cadrul unei conferințe de presă, după finalizarea anchetei interne în cadrul municipalității pe subiectul dat.

Edilul capitalei a mai ținut să remarce că această problemă, care vizează siguranța cetățenilor pe teritoriul localității lor, nu este comună doar pentru Chișinău, ci pentru întreaga republică, astfel că Autoritatea de Mediu trebuie să-și asume responsabilitatea pentru acordarea avizelor de defrișare/curățare a arborilor. „Actele respective trebuiau emise în termene de 10 zile, până la o lună, pentru ca întreprinderile specializate să poată interveni în timp util”, a precizat Ion Ceban.

Potrivit Primarului, Comisia municipală pentru elucidarea cazului a notat că nu au fost constatate intenții de rea credință din partea directorului AGSV. „Asta deși viața omului nu poate fi întoarsă. Dar ceea ce putem face noi este ca asemenea situații să nu se mai repete, iar cetățenii să se poată deplasa în siguranță” a mai remarcat Ion Ceban.

Conform recomandărilor membrilor Comisiei, noul administrator al întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” urmează să inițieze o anchetă în cadrul întreprinderii, în privința vicedirectorului de ramură, a instructorului de sector și a maistrului superior.

De asemenea, Primarul General a chemat la conlucrare autoritățile centrale, sectorul asociativ și activiștii de profil, de a se întruni în comun pentru identificarea soluțiilor și evitarea acestor situații pe viitor.

Pe parcursul anului trecut, Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” a curățat cca 9900 de arbori, iar cca 5300 de copaci au fost defrișați, pentru a preveni pericolele pentru oameni.

Totodată, pentru perioada ianuarie - mai 2022, AGSV a înaintat solicitări pentru autorizații, inclusiv, 258 de acte fitosanitare întocmite, 3066 arbori propuși pentru curățare, dintre care 2288 au fost autorizați; arbori pentru defrișare – 620, dintre care 242 de arbori au fost autorizați.