Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Declaraţie de Presă

   2753

Primăria municipiului Chişinău îşi exprimă protestul în legatură cu decizia Judecătoriei sectorului Centru din municipiul Chişinău, prin care fostul comisar al capitalei, Vladimir Botnari şi ex-ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, au fost achitaţi.

Este cel mai urât cadou pe care victimele de la 7 aprilie, locuitorii muncipiului Chişinău, dar şi toţi cetatenii Republicii Moldova, l-ar fi putut primi în preajma sărbătorilor de iarnă, de la una dintre cele trei puteri ale statului - cea judecătorească.

Această decizie arată că justiţia mai este controlată politic. Indiferent de conţinutul materialelor dosarului prezentat de Procuratură, numai înregistrarea video din noaptea de 7-8 aprilie 2009, care prezintă omorârea în bătaie a tânărului Valeriu Boboc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, precum şi ştergerea urmelor de la faţa locului, aruncarea lui Valeriu Boboc de poliţie în faţa Spitalului de Urgenţă, conluzia medico-legală că ar fi fost intoxicat cu gaz necunoscut, sunt tot atâtea probe ale vinovăţiei grupului criminal Gumeniţă, Botnari, Zubic, Papuc, Greceanîi, Voronin etc.

Nerecunoaşterea comiterii crimei în general, nerecunoaşterea torturii comise timp de trei săptămâni în comisariatele de poliţie, când până şi organismele internaţionale cereau încetarea persecuţiilor, reprezintă şi mai mute dovezi de vinovăţie.

Menţionăm că sunt tineri care au câştigat deja la CEDO dosare prin care au fost recunoscuţi ca victime ale aubuzului autorităţilor statului la 7 aprilie 2009. Prin urmare, dacă sunt victime, potrivit justiţiei europene, rezultă că trebuie să fie şi autori ai crimelor comise. Stilul „moldovenesc" de a nu pedepsi capii grupării şi de a găsi doar „ţapi ispăşitori" printre poliţiştii de rând nu este altceva decât o insultă în adresa victimelor de la 7 aprilie, a întregii societăţi, dar şi în adresa instituţiei poliţiei.

Această decizie acreditează în continuare ideea că orice fel de crimă comisă în Republica Moldova ar putea rămâne nepedepsită, legea - călcată în picioare, iar societatea şi bunul simţ - sfidate.

Ne exprimăm îngrijorarea profundă în legatură cu cele decise astăzi, întrucât pronunţarea unor asemenea decizii, poate duce, pe termen mediu la obişnuirea societăţii cu fărădelegea, la creşterea gradului de infracţionalitate, la afectarea liniştii şi securităţii cetăţenilor.

Primăria muncipiului Chişinău consideră că un asemenea mod de tratare a celei mai grave crime comise în timpul unor proteste, în plin centrul Chişinăului, de la declararea Independeţei Republicii Moldova şi până în prezent, ştirbeşte profund din autoritatea statului.

Cerem ca instituiţiile abilitate prin lege cu dreptul de a verifica integritatea judecătorilor şi corpul judecătoresc în ansamblu, să ia atitudine pe marginea acestui caz şi să nu admită degradarea situaţiei.

Atragem atenţia, că în timp, reacţia societăţii la asemenea gesturi de batjocură, odată cu acumularea acestora, poate fi una virulentă şi poate duce la revolte, noi forme de protest, agresivitate, violenţă, dezordini etc. În asemenea cazuri, cauzele nu vor trebui căutate în comportamentul oamenilor, ci în modul josnic în care se comportă anumite autorităţi ale statului cu propriii cetăţeni.

Dorin CHIRTOACĂ,
Primar general al municipiului Chişinău