Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Etapa a II-a a lucrărilor de consolidare a digului de protecție a poligonului municipal de deșeuri

   1979

Primăria municipiului Chișinău informează că astăzi a fost dat start etapei a II-a a lucrărilor de consolidare a digului de protecție a poligonului municipal de deșeuri din satul Țânțăreni.

Activitățile pe șantier, conform proiectului, prevăd executarea lucrărilor de amenajare a digului de protecție, prin stabilizarea terasamentelor în zona de depozitare a deșeurilor și forarea a 81 piloni de sprijin, construcția canalelor de drenaj, amenajarea și consolidarea acostamentelor, precum și asfaltarea drumului de acces de-a lungul digului, etc.

Beneficiar al lucrărilor este Î.M. Regia „Autosalubritate", iar costul investiției este circa 24 milioane lei, surse alocate din Fondul Ecologic Național, cu o contribuție de 85% din costul lucrărilor, respectiv 15 % aportul municipalității. În baza licitației publice din 11 noiembrie, curent, antreprenor desemnat pentru realizarea proiectului este compania „F.C.I. Capital" S.R.L.

În cadrul primei etape au fost inițiate lucrări de betonare și instalare a 50 piloni de stabilizare, amenajarea temporară a drumului de acces pe dig și a platformei de întoarcere a transportului.

Proiectul de consolidare a digului de protecție la poligonul municipal de depozitare a deșeurilor a fost inițiat la finele anului 2020, cu finanțarea lucrărilor de către Primăria Chișinău în cooperare cu Fondul Ecologic Național. Costul total al proiectului este de circa 30 milioane lei.

E de menționat că pe parcursul ultimilor doi ani au fost realizate o serie de lucrări pentru modernizarea poligonului de la Țânțăreni. Acestea se referă la construcția și punerea în funcțiune a celei mai mari stații de tratare a levigatului din țară, achiziționarea unui compactor care permite menținerea nivelului poligonului, precum și plantarea unei fâșii forestiere pentru consolidarea digului și a perimetrului poligonului deșeuri.