Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Promovarea valorilor culturale între municipiul Chișinău și județul Ilfov, România

   1787

Primăria municipiului Chișinău și Primăria Măgurele, județul Ilfov organizează în perioada 15 -16 septembrie un proiect de promovare a valorilor culturale, în scopul dezvoltării relațiilor de prietenie și colaborare dintre părți și consolidarea legăturilor de înfrățire între Primăria Măgurele, județul Ilfov și sectorul Buiucani, municipiul Chișinău.

La deschiderea oficială a evenimentului, care a avut loc la Căminul Cultural din orașul Măgurele au participat: viceprimarul Angela Cutasevici, Pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc, reprezentanți ai Direcției generale educație, tineret și sport și oficiali ai județului Ilfov.

Primarul de Măgurele, Narcis Constantin, a salutat prezența delegației de la Chișinău, subliniind că rolul acestui eveniment va fi resimțit ulterior, când vor fi stabilite mai multe legături comune și vor fi realizate proiecte comune. Primarul a precizat că orașul pe care îl administrează reprezintă pe harta României un loc istoric și o platformă de fizică, care coagulează câteva instituții de marcă în domeniul fizicii din România, dar integrează și componenta educațională, aici fiind amplasată și Facultatea de Fizică a Universității din București.

La rândul său, Viceprimarul Angela Cutasevici a ținut să remarce că acest proiect de promovare a valorilor culturale comune între orașele Chișinău și Ilfov va fi unul de suflet pentru capitală, pentru sectorul Buiucani, precum și pentru angajații din sistemul educațional.

„Profesorii școlari care sunt membri ai acestei delegații sunt cei mai buni și mai performanți în domeniul lor de activitate. Iar școlile pe care le reprezintă sunt instituții-model. Astfel, avem ce prezenta și împărtăși. De asemenea, colegii pot prelua idei frumoase care pot fi implementate și în Republica Moldova. Este frumos atunci când împărtășim aceleași valori și idei, pentru a ne face viața mai frumoasă", a mai spus Angela Cutasevici.

În context, Pretorul de Buiucani, Vadim Brînzaniuc a declarat că de la Buiucani a venit o delegație reprezentativă, pentru a iniția un proiect de cooperare și a stabili niște punți de legătură între municipiul Chișinău, județul Ilfov, sectorul Buiucani și orașul Măgurele. „Am venit aici cu reprezentanții sistemului educațional de la Chișinău. Avem ce învăța și împărtăși unii cu alții. Prin cultură și educație vom reuși să dezvoltăm relațiile noastre de colaborare", a mai spus Pretorul de Buiucani.

Pe parcursul a două zile: 15-16 septembrie, a.c., pe agenda vizitei delegației de la Chișinău în județul Ilfov sunt incluse diverse evenimente, printre care: vizită la Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei", dezbatere pe focus grupuri dintre Primăria orașului Măgurele, Facultatea de fizică, Universitatea din București, Liceul teoretic ,,Horia Hulubei" și Grădinița numărul 1.

Spre seară va fi organizat un concert susținut de Orchestra Națională „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros.

De menţionat că Primăria Chișinău (Pretura sectorului Buiucani) a semnat un acord de cooperare cu orașul Măgurele din judeţul Ilfov din România