Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chişinău face precizări despre proiectul de achiziţionare a 102 troleibuze

   2973

În legătură cu acuzaţiile unui concurent electoral, candidat la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, privind procedura de achiziţionare a celor 102 troleibuze noi pentru parcul ÎM „Regia Transport Electric Chişinău", de la Compania „Belkommunmash" SA, din oraşul Minsk, Republica Belarus, Direcţia Relaţii Publice a Primăriei Chişinău face următoarele precizări.

Licitaţia pentru achiziţionarea mijloacelor de transport a fost desfăşurată în august 2010, la care au participat 5 agenţi economici, fiind selectat producătorul care a oferit cel mai bun preţ, la parametrii tehnici prevăzuţi în caietul de sarcini. Astfel, compania din Belarus a fost desemnată câştigătoare, fiind procurate 102 troleibuze la preţul de 125 mii Euro per unitate, acesta fiind cel mai ieftin preţ oferit de uzina  "Belcommunmaş" statelor din regiune. Ţinem să precizăm că celelalte companii participante la licitaţie au oferit preţuri de 129 mii Euro, 141 mii Euro şi 146 mii Euro pentru acelaşi model de troleibuze.

Mai mult, pe 31 mai 2011, compania belorusă "Belcommunmaş" a făcut publică o scrisoare, în care precizeză că îşi realizează producţia finită pe piaţa statelor CSI şi în afara acestui spaţiu, prin intermediul propriei reţele comerciale de distribuţie. Astfel, în prezent, dealerul lor oficial pe teritoriul României, R. Moldova şi R. Kîrgîzstan este compania „Carpat Belaz Service" SRL, cu sediul la Bucureşti.

Producătorul belarus mai precizeză că în prezent, la data de 30.05.11, costul de producător pentru o unitate, de modelul 321, fără dotări suplimentare şi livrare, deja depăşeşte valoarea de 125 500 euro, preţ care a fost oferit la licitaţia de la Chişinău  acum un an. În scrisoarea menţionată se mai spune că producţia belarusă către oraşele Moscova şi St. Peterburg este livrată la un cost mai ridicat faţă de lotul pentru Chişinău.

Primăria Chişinău aminteşte că în 2005, premierul de atunci, Vasile Tarlev, împreună cu administraţia Vasile Ursu - Veaceslav Iordan, au procurat troleibuze la preţul de 130 000 Euro per unitate. Totodată, acelaşi model de troleibuze, dar cu opţiuni suplimentare, a fost vândut anul trecut autorităţilor din Serbia la preţul de 220 000 euro.

Ataşat, vă prezentăm copia după dispoziţia bancară de achitare a sumei de 2,5 milioane euro către compania belarusă, în data de 4 ianuarie 2011 (Dispoziţia bancară este înregistrată la Banca "Belarusbank", ceea ce confirmă faptul că nu au existat firme intermediare, aşa cum s-a speculat), precum şi scrisoarea făcută publică de compania belorusă "Belcommunmaş".

Dispoziţie bancară
Scrisoare 1
Scrisoare 2