Instituțiile spitalicești din capitală vor reveni treptat la profilurile de până la pandemie

   1827

Primăria municipiului Chișinău informează că odată cu înregistrarea descreșterii cazurilor noi de infectare cu COVID-19, în spitalele municipale sunt disponibile paturi libere destinate acestei categorii de pacienți. 

Despre aceasta a anunțat Primarul General, Ion Ceban, în cadrul ședinței de luni a serviciilor municipale.

Astfel, pe parcursul săptămânii curente vor fi dezactivate treptat din circuitul COVID Spitalul municipal de Ftiziopneumologie (cu cele 150 paturi) și blocul vechi al maternității din cadrul Spitalului municipal "Gheorghe Paladi" (cu cele 110 paturi). 

Edilul capitalei a menționat că și în celelalte spitale municipale vor fi diminuate gradual numărul de paturi, iar aceste activități au fost coordonate cu Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale.

„Ne dorim ca spitalele municipale, la fel treptat, să revină la profilurile de până la pandemie, unde să fie reactivate secțiile medicale specializate pentru pacienții cu maladii cronice. Iar în cazul celei mai optimiste evoluții epidemice, ultimul spital care va rămâne în circuitul COVID va fi Centrul de la MoldExpo, care recent a împlinit un an de la deschidere", a conchis primarul general. 

De asemenea, Ion Ceban a precizat că toate instituțiile spitalicești strategice sunt asigurate pe deplin cu medicamentele necesare, consumabile, iar asistența medicală primară activează cu program extins. În continuare municipalitatea are ca prioritate  asigurarea tratamentului de reabilitare post-COVID.

E de menționat că, în municipiul Chișinău, în continuare se menține o incidență mare a cazurilor de infecție cu COVID-19, chiar dacă specialiștii fac estimări epidemiologice optimiste. Până în prezent, în capitală au fost înregistrate cca 102.000 cazuri confirmate de coronavirus și 1724 decese.