Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Centrul COVID Chișinău de la CIE MoldExpo împlinește un an de activitate

   1986

Primăria municipiului Chișinău informează că Centrul COVID Chișinău de la CIE MoldExpo" a împlinit un an de activitate. Prin crearea Centrului de triere COVID, instituției i-a fost atribuită o poziție-cheie în gestionarea crizei epidemiologice și o responsabilitate majoră pentru sprijinirea și fortificarea acțiunilor întregului sistem medical din capitală.

În această perioadă a fost acordată asistență medicală la peste 31500 de pacienți confirmați sau infectați cu coronavirus, inclusiv la cca 900 de persoane în cadrul secțiilor de terapie intensivă. Activitatea instituției medicale este asigurată de peste 160 de angajați, dintre care 110 sunt cadre medicale (doctori, rezidenți, studenți, asistenți medicali).

Din 1 octombrie 2020, Centrul COVID-19 Chișinău a trecut integral în gestiunea Primăriei municipiului Chișinău. Peste 90% din echipa formată aici este constituită din specialiști ai IMSP SCM „Sfânta Treime", care asigură funcționalitatea și logistica instituției medicale.

Centrul COVID Chișinău a fost conceput din start drept un spital strategic, având în dotare laborator clinic, serviciu radiologic și imagistic, farmacie, depozit etc. - tot spectrul de servicii de profil pentru asigurarea unui act medical de calitate.

Instituția a fost creată și amenajată în timp record, până la cele mai mici detalii, prin eforturile comune ale mai multor entități: Ministerului Sănătăți, Muncii și Protecției Sociale, Primăriei municipiului Chișinău, Organizației Mondiale a Sănătății, Armatei Naționale, USMF „N. Testemițanu", donatori interni și externi.

Centrul COVID-19 Chișinău a fost prevăzut pentru o capacitate de 600 de locuri, care urmau să fie activate gradual, dintre care 200 pentru triajul pacienților cu suspecție și 400 de paturi de staționar, pentru tratarea bolnavilor confirmați COVID-19, inclusiv 20 de locuri în subdiviziunile de terapie intensivă.