Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Specialiştii americani promit să ne ajute în modernizarea serviciului de apă şi canalizare

   3247

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, împreună cu administraţia SA "Apă-Canal Chişinău" şi cu un grup de specialişti în domeniu din SUA (reprezentanţi ai firmelor de proiectări, de consultanţă, producători de utilaje, firme specializate în investiţiile în domeniu) au întreprins o vizită de lucru la Staţia de Tratare a Apei şi la Staţia de Epurare a Apelor Reziduale, întreprinderi ale serviciului municipal de apă şi canalizare.

Dorin Chirtoacă a menţionat că vizita specialiştilor din Statele Unite ale Americii la Staţia  de epurare are drept scop implicarea acestora la modernizarea obiectivului, în sensul de a aduce echipamente noi şi de a reduce consumul de electricitate necesar funcţionării Staţiei. „Iar aceste probleme trebuie soluţionate, pentru ca „Apă-Canal Chişinău" să devină o întreprindere modernă, performantă şi să poată oferi consumatorilor  apă de înaltă calitate", a subliniat primarul.

Edilul-şef consideră că serviciul municipal de apă şi canalizare are toată baza pentru a se moderniza, pentru că întreprinderea a ieşit din faliment, mirosul de nămol nu se mai simte în oraş, iar specialiştii americani sunt dispuşi de a investi în serviciul de apă şi canalizare de la Chişinău.

Specialiştii americani au sesizat faptul că Staţia de clorinare a apei necesită a fi evacuată în cel mai scurt timp, pentru că se află în preajma unei zone de locuit. Iar Staţia de Epurare necesită reparaţie, fiind un obiectiv construit şi pus în funcţiune în perioada sovietică.

Două lucruri care pot fi aplicate la Staţia de Epurare se referă la automatizarea proceselor tehnologice şi tratarea apei cu hipoclorit de sodiu, a remarcat Constantin Becciev, directorul SA „Apă-Canal". Acest proces a demarat deja, partea americană promiţând o parte de finanţări, şi anume vizavi de proiectări şi softuri.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău