Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria municipiului Chişinău deplânge moartea tragică a artistului plastic Tudor Cataraga

   3974

Primăria municipiului Chişinău deplânge moartea tragică a artistului plastic Tudor Cataraga şi a soţiei sale şi exprimă condoleanţe familiei şi rudelor.

Tudor Cataraga s-a născut pe 4 august 1956, în satul Selişte, raionul Nisporeni. A urmat Cursuri de pregătire in atelierele de sculptură la  Academia de Arte Frumoase din Sankt-Petersburg, Rusia, iar în  1990 a absolvit Academia de Arte Frumoase, secţia sculptură, clasa profesorului Serghei Kubasov, Sankt-Petersburg, Rusia. Este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici, Moldova.  Pe parcursul vieţii a participat cu lucrări valoroase la foarte multe expoziţii din Sankt-Petersburg, Chişinău, Tbilisi, Bucureşti, Bacău, Dusseldorf, Budapesta, Strasbourg.

Lucrările sculptorului sunt prezente în mai multe colecţii publice ale Muzeului de arte Plastice, Chişinău; Muzeul de Literatura "M. Eminescu", Iaşi; Centrul "George Apostu", Bacău; Uniunea Artiştilor Plastici din România, Sala Parlamentului din România.

Tudor Cataraga este un sculptor de renume în spaţiul cultural românesc. Printre cele mai cunoscute lucrări sunt - monumentul lui Mihai Eminescu din scuarul Teatrului Naţional "Mihai Eminescu", monumentul lui Ştefan cel Mare din Nisporeni. Tudor Cataraga este autorul machetei Monumentului Libertăţii, selectat prin concurs, dintre 45 de proiecte prezentate. Monumentul urmează a fi instalat în faţa clădirii Parlamentului la 7 aprilie 2011, când se împlinesc doi ani de la acţiunile violente de la Chişinău.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău