Dezvelirea bustului poetului Dumitru Matcovschi pe Aleea Clasicilor din Chișinău

   2652

Primăria municipiului Chișinău informează că duminică, 1 decembrie 2019, a avut loc dezvelirea bustului lui Dumitru Matcovschi, pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt". Alături de contemporanii poetului, oameni de cultură și artă, la eveniment a fost prezent și primarul capitalei, Ion Ceban.

Edilul capitalei a ținut să menționeze că bustul poetului Dumitru Matcovschi a fost instalat pe Aleea Clasicilor, cu sportul municipalității și a Consiliului municipal Chișinău. „Acum, tinerele generații și noi toți, trebuie să învățăm din opera lăsată de marele scriitor și să-i aducem omagiu", a declarat Ion Ceban.

Autorii bustului lui Dumitru Matcovschi sunt: sculptorii Victor Macovei, Ruslan Tihonciuc și arhitectul Victor Vieru. Echipa de artiști a fost selectată de Primăria Chișinău, în baza unui concurs municipal deschis.

Cheltuielile pentru realizarea conceptului și instalarea obiectivului, în valoare de 480 mii lei (inclusiv 283 mii lei pentru confecționarea bustului), au fost acoperite din sursele bugetului municipal. 

Dumitru Matcovschi (1939-2013), s-a născut în satul Vadul Rașcov, județul Soroca (în prezent raionul Șoldănești), a fost poet, prozator și dramaturg. Este recunoscut în critica literară pe plan internațional și reprezintă un simbol al Mișcării de Renaștere Națională din anii ʼ90 ai sec. XX.

Scriitorul - academician, Dumitru Matcovschi, este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză și dramaturgie. A obținut distincţii, precum Ordinul „Meritul Cultural", „Steaua României" în grad de Comandor şi „Ordinului Republicii". 

În anul 2009, la jubileul de 70 de ani, Dumitru Matcovschi s-a învrednicit de titlul de Cetățean de onoare al municipiului Chișinău.