Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Poziţia Primăriei Chişinău în problema gheretelor

   4696

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a prezentat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă poziţia oficială a autorităţilor locale în problema gheretelor, cât şi în privinţa comerţului stradal în general. 
Potrivit edilului capitalei, atitudinea Primăriei Chişinău faţă de activitatea gheretelor este următoarea: 
1.      Gheretele existente, amplasate legal şi care activează în conformitate cu legislaţia în vigoare, îşi vor continua activitatea;
2.      Gheretele amplasate şi instalate ilegal, care activează cu încălcarea legii sau au o suprafaţă mai mare de 12 metri pătraţi vor fi demontate;
3.      Despre gheretele noi. În noiembrie 2009, a fost suspendată examinarea dosarelor şi s-a stopat primirea de cereri noi pentru amplasarea unităţilor comerciale. Recent, s-a interzis şi amplasarea de noi gherete, pentru a putea fi procesate dosarele acumulate, măsuri stabilite prin dispoziţii ale primarului general al municipiului Chişinău. Prin urmare, persoanelor fizice sau juridice care au depus actele de perfectare pentru amplasarea gheretelor până la data de 17 noiembrie 2009, nu vor putea amplasate chioşcurile noi şi nu-şi vor începe activitatea până când cererile acestora nu vor fi verificate suplimentar de Primărie. 
Referitor la gheretele care au fost demontate în această săptămână de Primărie, din sectorul Botanica, de pe bd. Traian, intersecţie cu bd. Dacia, şi sectorul Ciocana, bd. Mircea cel Bătrân, colţ cu str. Alecu Russo, Dorin Chirtoacă a menţionat că agentul economic care le-a instalat a depus ieri o cerere la Primărie prin care îşi asumă răspunderea să demonteze alte 3 unităţi comerciale asemănătoare, în termen de 5 zile. În paralel, persoana juridică respectivă declară că nu va mai amplasa aceste gherete în altă parte în oraş. Primarul general a subliniat că aceasta demonstrează încă o dată legalitatea şi justeţea acţiunilor întreprinse de Primărie pentru demontarea gheretelor amplasate ilegal. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău