Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Tarifele pentru călătoriile în transportul public, dar şi cele la apă şi canalizare au fost modificate

   3488

De la 1 octombrie a.c., tarifele la călătoriile în transportul public în raza municipiului Chişinău vor fi majorate. Astfel, biletul de călătorie cu troleibuzul va costa 2 lei, iar cu autobuzul – 3 lei. O decizie în acest sens a fost aprobată de către Consiliul municipal Chişinău. 
În acelaşi timp, vor beneficia de dreptul de a călători gratuit în transportul public următoarele categorii de populaţie: aleşii locali, angajaţii poliţiei, ai Serviciului de Informaţii şi Securitate, Departamentului Trupelor de Grăniceri, Serviciului Vamal, militarii, membrii gărzii populare înregistraţi în capitală, în perioada executării funcţiilor, copiii de până la 7 ani, eroii Uniunii Sovietice, Eroii Muncii Socialiste, persoanele decorate cu ordinele „Slava” şi veteranii de război, inclusiv participanţii la acţiunile de luptă din Afganistan şi pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei R. Moldova. Elevii şi studenţii care-şi fac studiile în Chişinău vor putea călători în baza abonamentelor, preţul acestora fiind de 70 lei pe lună. 
În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii municipali au decis majorarea tarifelor la apă şi canalizare. Pentru consumatorii casnici, fiecare metru cub de apă va costa 9,17 lei, faţă de 5,07 în prezent. Agenţii economici însă vor achita câte 22,96 lei pentru metrul cub de apă, faţă de 20,14 în prezent. 
De menţionat că ultima majorare a tarifelor în transportul public a fost operată în anul 2006. În această perioadă, s-a majorat considerabil preţurile la combustibil şi lubrifianţi, la energia electrică, piesele de schimb şi alte materiale necesare pentru exploatarea mijloacelor de transport. În ultimii 4 ani, municipalitatea a procurat doar 23 de troleibuze şi 20 de autobuze noi. Conform Strategiei de dezvoltare a transportului public urban, în Chişinău este preconizată procurarea anuală a 20 de troleibuze şi 10 autobuze. Actualmente întreprinderile municipale de transport pot asigura ieşirea zilnică la linie a 257 de troleibuze şi nu mai mult de 103 autobuze circulante. Necesităţile minime ale oraşului fiind de 320 de troleibuze şi 170 de autobuze. În urma majorării tarifelor, va fi optimizată reţeaua transportului public. 
Majorarea tarifelor la apă şi canalizare a fost motivată prin necesitatea de a asigura funcţionarea în regim normal a întreprinderii SA „Apă-Canal Chişinău”. De asemenea, tarifele la apă şi canalizare pentru consumatorii casnici şi agenţii economici au fost calculate de Agenţia Naţională de Reglementări în Energetică (ANRE) şi aprobate de CMC, iar tarifele la apa industrială au fost calculate şi aprobate de ANRE şi coordonate doar de Consiliul municipal Chişinău. 
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău