Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Expirarea termenelor de plată a impozitului pe bunurile imobiliare

   2289

Primăria municipiului Chişinău informează că încă la data de 15 octombrie au expirat termenele de plată a impozitului pe bunurile imobiliare. 

Onorarea obligaţiei fiscale a impozitului pe bunurile imobiliare se poate efectua cu Avizul de plată la oricare din oficiile poştale, bancare sau on-line www.mpay.gov.md
În prezent, au mai rămas peste 26 de mii de persoane care au admis restanțe în mărime totală de 22,1 milioane de lei, inclusiv penalităţi de peste 4,9 milioane lei.

Până la data de 20 decembrie se vor expedia Avize de plată cu Somație repetată de efectuare a plății, în adresa a peste 17 mii de contribuabili, ce au restanțe mai mari de 200 de lei.

Conform art. 228 din Codul fiscal, la impozitul restant se aplică penalizare de 0,0384% pentru fiecare zi de întârziere până la înscrierea plății, iar diferența se include în Avizul anului următor.

Față de contribuabilii restanțieri, de către Direcția de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, în comun cu Serviciul Fiscal de Stat se vor iniția proceduri de executare silită prin sechestrarea bunurilor și alte măsuri, conform legislației.

De menționat că pe numele a 471 de contribuabili, cu restanțe mai mari de 2.000 lei, de comun cu Serviciul fiscal, Direcția de colectare a impozitelor și taxelor locale deja a declanșat executarea silită pentru încasarea impozitului de 2,3 milioane lei și penalități de 476,7 mii lei.

În cazul în care persoanele sunt sigure că pe parcursul perioadei s-au înregistrat modificări despre datele bunurilor imobiliare, atunci pentru concretizări urmează să se adreseze la sediul Direcției de colectare a impozitelor şi taxelor locale din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, din str. 31 August 1989, nr. 63A (acces din str. Armenească), în caz contrar se va recurge la măsurile de asigurare a stingerii obligației fiscale prevăzute de lege. 

La moment, la sediul Direcției se așteaptă deservirea unui număr mare de solicitanți, din care motiv este posibil că nu se va reuși să se răspundă la toate apelurile telefonice, iar la mesajele parvenite prin e-mail sau rețelele de socializare se vor oferi răspunsuri în timp util.