Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Asigurarea cu apartamente a persoanelor care necesită îmbunătăţirea condiţiilor locative

   2031

Primăria municipiului Chişinău va achiziţiona, în perioada următoare, cel puţin 10 apartamente, pentru a asigura cu spaţiu locativ persoanele defavorizate şi care necesită îmbunătăţirea condiţiilor locative.

Despre aceasta a anunţat în cadrul şedinţei operative primarul general interimar al Chişinăului, Silvia Radu. Potrivit edilului-şef al capitalei, apartamentele vor fi alocate prioritar persoanelor care deţin o hotărâre judecătorească irevocabilă prin care autorităţile publice locale au fost obligate să asigure cu spaţiu locativ anumiţi cetăţeni. De asemenea, cu spaţiu locativ vor fi asiguraţi şi categoriile de cetăţeni care beneficiază de acest drept prin lege.

„Vom institui o comisie specială care va fi responsabilă de repartizarea locuinţelor libere sau care vor fi achiziţionate de Primărie. Din comisie vor face parte inclusiv reprezentanţi ai societăţii civile, pentru a asigura transparenţa procesului. De asemenea, vom publica pe site dosarele cetăţenilor şi lista persoanelor care necesită îmbunătăţirea condiţiilor locative, în ordinea cronologică. Echipa responsabilă de repartizarea fondului locativ va activa conform principiului „primul venit - primul soluţionat", iar criteriul de atribuire va fi vechimea hotărârii judecătoreşti", a subliniat primarul Silvia Radu, remarcând, totodată, „că în anii trecuți locuințele s-au oferit pe alte criterii, inclusiv, probabil, în baza carnetului de partid".

Decizia administraţiei publice locale de a achiziţiona apartamente vine după ce SA „Agenţia municipală de ipotecă Chişinău", societate pe acţiuni în care municipalitatea deţine peste 30 la sută din acţiuni, a propus Primăriei ca din beneficiul pentru anul 2017 să achiziţioneze de la întreprindere 10 apartamente, la preţul de peste 10 mii lei / metru pătrat. În context, Silvia Radu a analizat propunerea şi a dispus ca sursele financiare care constituie beneficiul municipalităţii din deţinerea cotei-părţi în SA „AMIC" să fie transferaţi municipalităţii, deoarece din acei bani pot fi achiziţionate apartamente la un preţ mai redus.