Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Continuă lucrările de lichidare a consecinţelor calamităţilor naturale

   1496

Primăria municipiului Chişinău informează că și pe parcursul zilei de astăzi alături de serviciile municipale au fost mobilizați poliţişti, carabinieri și ostaşii Armatei Naţionale pentru lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale produse la sfârșitul lunii aprilie curent. Astfel, în fiecare sector al capitalei continuă lucrările de curățare și evacuare a crengilor și copacilor doborâți, dar și de reabilitare a infrastructurii urbane afectate de intemperie.

În cadrul ședinței operative de astăzi de la Primărie, de către serviciile municipale au fost prezentate informațiile preliminarii privind intervențiile pentru lichidarea efectelor stihiei din 20-21 aprilie a.c.

Potrivit datelor prezentate de Î.M. "Spații Verzi", angajații au activat în regim special pentru a face față numărului mare de apeluri parvenite din partea cetățenilor. În total, urma activităților în comun desfășurate cu subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne și Armatei Naționale, au fost evacuate circa 4 mii de rute de crengi și transportați 234 de arbori, care au afectat mai multe case, acoperișuri și balcoane ale blocurilor de locuințe. Pe parcursul săptămînii precendente din Grădina Publică "Ștefan cel Mare și Sfânt" s-au evacuat aproape în totalitate de crengile și copacii doborâți, iar în Parcul Catedralei Mitropolitane aceste lucrări s-au realizat în proporție de 60 la sută.

De asemenea, de către serviciile locativ - comunale, în perioada de referință au fost mobilizate zilnic circa 700 pe persoane și evacuate 1500 de rute de resturi vegetale și masă lemnoasă. Prioritar s-a acționat în curțile instituțiilor medicale și de învățământ, dar și în zona istorică a Chișinăului, care a fost salubrizată în proporție de 95 la sută. Începând de astăzi, serviciile sunt antrenate în toate sectoarele capitalei, prioritar sunt vizate intercartierele, iar perioada de intervenție ar putea dura până la o lună de zile.

La fel, în urma cantităților mari de precipitații căzute, au fost afectate 49 obiective de semafor și rețelele magistrale ale sistemului de iluminat public, inclusiv au fost doborâți 203 piloni. Până în prezent, au fost schimbați 50 de piloni și restabilite în proporție de 65 la sută rețelele magistrale și secundare de iluminat public.  

În același context, primarul general, Dorin Chirtoacă a solicitat serviciilor municipale să mobilizeze la maximum forțele pentru a putea face față volumului mare de lucru. "Fiecare subdiviziune să-și calculeze timpul necesar la realizarea lucrărilor de lichidare a consecințelor calamităților naturale, dar și pentru revizuirea suprafețelor gestionate, care ar putea prezenta în continuare pericol pentru cetățeni", a menționat edilul capitalei.