Pagina oficială a Municipiului Chișinău

La Chișinău va fi creat primul Centru de Informare pentru Turiști

   2104

Turiștii care vizitează Moldova vor avea în curând la dispoziție o nouă resursă modernă și eficientă de informare cu privire la întregul spectru de oportunități de turism pe ambele maluri ale râului Nistru. În data de 9 martie 2017 Asociaţia Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM) și Primăria municipiului Chișinău au semnat un Acord de colaborare în vederea deschiderii primului Centru de Informare pentru Turiști în orașul Chișinău. Proiectul este realizat și implementat cu susținerea Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii", implementat de PNUD și a Proiectului de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Emilian Dzugas, președinte ANTRIM: „Deschiderea unui asemenea centru de informare este indispensabilă pentru dezvoltarea turismului în Republica Moldova, or asemenea centre există în orice destinație turistică din occident. Tendințele de creștere a numărului de turiști străini care vizitează Moldova în ultimii ani, în special a celor care călătoresc pe cont propriu, a impulsionat ANTRIM să elaboreze un proiect de creare a primului centru de informare modern, în care turiștii pot fi orientați în descoperirea potențialului turistic de pe ambele maluri ale râului Nistru. Vom stimula ca pe această platformă să fie promovate atracțiile turistice, cele mai interesante rute turistice, evenimente cultural-turistice, dar și cele mai autentice suvenire."

„O plus valoare a Centrului este că aici toți doritorii vor putea afla informații despre oferta turistică din stânga Nistrului. Cu suportul financiar al Uniunii Europene, la Tiraspol, în curând va fi inaugurat un centru asemănător. Cele două instituții vor coopera strâns. Turiștii vor avea posibilitatea să se informeze în privința ofertei turistice de pe malul stâng din surse sigure de informare, să descopere locații noi și să beneficieze de servicii specializate. Acest aspect va convinge atât mediul de afaceri specializat, cât și turiștii, că ambele maluri ale râului Nistru au mai mult de câștigat dacă atunci când cooperează", a menționat Andrei Darie, managerul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii", implementat de PNUD Moldova.

Doina Nistor: „Industria de turism din Moldova are un mare potențial de creștere, de aceea Agenția SUA pentru Dezvoltarea Internațională în parteneriat cu Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida) susțin eforturile de dezvoltare și promovare a turismului receptor și intern. Prin crearea Centrului de Informare pentru Turiști, oferta turistică a țării va deveni mai cunoscută și mai accesibilă, ceea ce va contribui la creșterea atractivității produselor turistice naționale, creșterea numărului de turiști și, implicit, la dezvoltarea acestei ramuri a economiei."

Discuțiile cu privire la crearea centrului au fost inițiate pe parcursul anului 2016 cu partenerii de dezvoltare și reprezentanții Primăriei Chișinău, care au susținut plenar inițiativa ANTRIM. Prin semnarea Acordului de colaborare se creează cadrul de colaborare și se oferă suportul necesar pentru lansarea acestui proiect. Activitatea centrului va fi coordonată de ANTRIM, împreună cu Direcția relații externe, cooperare regională și integrare europeană a Primăriei Chișinău.

Specialiștii din domeniul turismului consideră că deschiderea centrului va avea un impact major asupra diversificării canalelor de promovare a ofertelor turistice, a evenimentelor culturale de interes pentru turiștii străini și a serviciilor prestate de toți actorii din această industrie. Totodată, acesta are potențialul de a deveni o platformă eficientă de comunicare pentru sectorul privat de turism.

Pentru a asigura o accesibilitate sporită, Centru de Informare pentru Turiști va fi amplasat în inima Chișinăului, chiar în sediul Primăriei. Inaugurarea oficială a centrului este preconizată pentru luna Mai 2017, în ajunul Festivalului European de Turism și Strategie, care va avea loc în perioada 31 mai - 3 iunie a.c.