Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Concurs de eseuri „Grigore Vieru – poetul care ne unește”

   5049

Sâmbătă, 18 februarie 2017, ora 11.00, la  Facultatea de Litere a Universității de Stat se va desfășura concursul de eseuri  cu genericul „Grigore Vieru - poetul care ne unește".

Concursul va avea loc în incinta aulei „Grigore Vieru" a Facultății de Litere a USM, blocul I de studii, str. Mihail Kogălniceanu, 65.

Evenimentul are drept scop sporirea interesului publicului larg pentru valorile culturale, promovarea și valorificarea creației poetului Grigore Vieru, motivarea tinerilor de a citi și a studia poezia lui Grigore Vieru.

Concursul este organizat de Direcția Cultură a Primăriei municipiului Chișinău, în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova și Facultatea de Filologie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă".

La concursul de eseuri pot participa toți cititorii pasionați ai creației lui Grigore Vieru.

  Concursul se va desfășura pe două categorii de vârstă: copii între 10 și 16 ani și adulți (de la 17 ani). Complexitatea temelor va corespunde categoriei de vârstă a participanților.

Lucrările vor fi evaluate de două comisii de experți, alcătuite din profesori universitari. Pentru a desemna învingătorii, lucrările ce vor acumula un punctaj mai mare vor fi evaluate de cel de-al doilea juriu, alcătuit din personalități marcante ale culturii: scriitorii Spiridon Vangheli, Vladimir Beșleagă, compozitorii Eugen Doga, Anatol Chiriac, Ștefan Petrache, criticul de teatru Larisa Turea.

Potrivit organizatorilor, se va aprecia: exprimarea plastică, afectivă, originalitatea, argumentarea personalizată a subiectului, cunoașterea creației lui Grigore Vieru, coerența expunerii, claritatea mesajului. La evaluare se va ține cont, obligatoriu, de respectarea regulilor de ortografie și de punctuație în vigoare (scrierea cu â din a).

Vor fi acordate premii pentru ambele categorii:

Premiul I - câte 3000 de lei;

Premiul II - câte 2000 de lei;

Premiul III - câte 1000 de lei.

Premii speciale din partea familiei Poetului Grigore Vieru, Primăriei Iași, Universității de Stat din Moldova.

Parteneri: Editurile Cartier, Știința Arc, Gunivas, Bestseller

Fetsivitatea de premiere va avea loc pe 1 martie.