Cooperare moldo-norvegiană în domeniul socializării persoanelor cu dizabilităţi

   2345

În perioada 15 - 20 august a.c., consilierul primarului general pentru probleme sociale, Lucia Caciuc şi Ionela Camerzan-Calistru, specialist principal în cadrul Serviciului gestionare a fondurilor din cadrul Direcţiei generale finanţe, au efectuat o vizită de documentare în oraşul Bergen, Norvegia. 

Reprezentantele Primăriei Chişinău au făcut parte din delegaţia Republicii Moldova, în frunte cu viceministrul  muncii, protecţiei sociale şi familiei, Anastasia Oceretnîi şi angajaţi ai Primăriilor de Bălţi şi Cahul, precum şi reprezentanţi ai Congresului Autorităţilor Locale din Moldova. 

Scopul vizitei a fost familiarizarea cu activitatea unor instituţii norvegiene responsabile de socializarea persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv prin încadrarea acestora în cîmpul muncii. Pe parcursul vizitei, delegaţia moldovenească, împreună cu conducerea Companiei GLODE  Ingvald BASTENSEN, a vizitat mai multe întreprinderi în care activează persoane cu dizabilităţi.  Discuţiile cu ei, precum şi cu reprezentanţii unor instituţii specializate şi ai administraţiei publice s-au axat pe mecanismele de încurajare a acestei categorii de cetăţeni, modalităţile de conlucrare şi socializare.  

De asemenea,  au participat la un seminar tematic, fiind abordate diverse aspecte ce ţin de cadrul legislativ pe această dimensiune, implicarea administraţiei publice locale şi colaborarea cu autorităţile centrale.

Norvegia, una dintre cele mai dezvoltate state din Europa, cu un înalt nivel de trai, cu un proces impecabil de incluziune socială a tuturor cetăţenilor, este pregătită să-şi împărtăşească din experienţa acumulată. Astfel, s-a discutat despre implementarea unor proiecte similare în trei regiuni ale Republicii Moldova. 

În urma celor văzute de delegaţia ţării noastre, a fost stabilit un plan de acţiuni, care urmează să fie pus în aplicare în timpul apropiat.

Direcţia Relaţii Publice, 
Primăria mun. Chişinău