Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Conducerea Primăriei Chişinău a comemorat victimele deportărilor staliniste

   2239

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, alături de pretori de sector, şefi ai serviciilor şi întreprinderilor municipale şi angajaţi ai Primăriei au participat la mitingul cu prilejul comemorării celor 67 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste, la care a fost supus poporul nostru, în noaptea de 6 spre 7 iulie 1949. Evenimentul a avut loc lângă Monumentul în memoria victimelor regimului comunist din scuarul gării feroviare.

Edilul-şef a subliniat că Monumentul în memoria victimelor deportărilor comuniste, inaugurat de autoritățile municipale la 23 august 2013,  stă de veghe "pentru ca Moldova să nu ajungă niciodată din nou în ghearele imperiului răului. Pentru că, sunt sigur, în cazul în care se va pune problema, ca din nou să nimerim sub influența celora care au încercat să ne distrugă, care ne-au călcat în picioare de la 1812 încoace, se va ridica cel puțin această mână de oameni, care a avut de suferit direct de pe urma represiunilor: deportații și rudele lor."

Edilul capitalei a ținut să menționeze că nedreptăți în privința deportaților există și până astăzi. Iar una dintre acestea ar fi că ar trebui egalați în drepturi cu veteranii de război. Dorin Chirtoacă a promis să-i ajute pe deportați în acest sens, "să primească aceleași facilități ca și veteranii, pentru că suferința lor n-a fost mai mică", a mai spus primarul de Chișinău.

E de menţionat că Primăriei Chişinău a acordat către data de 06 iulie 2016, ajutoare materiale a câte 700 de lei la 2650 de persoane din municipiu - foşti deportaţi.

Mitingul a fost organizat de către Partidul Liberal.