Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Proiect privind reorganizarea zonei verzi din proximitatea Circului

   5158

O nouă soluție privind dezvoltarea zonei Circului din capitală situată in perimetrul bd. Renașterii Naționale - str. Tudor Vladimirescu - Calea Orheiului - Calea Moșilor a fost prezentată la expoziția „Urbanism și arhitectură" desfășurată în perioada 18-20 aprilie, a.c.

Evenimentul a fost organizat de către Primăria municipiului Chișinău în parteneriat cu Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și Ambasada Republicii Franceze și s-a desfășurat în cadrul Forumului „Urbanismul și Dezvoltarea Durabilă a Chișinăului".

În cadrul expoziției care a avut tematica revitalizării spațiului public din zona centrală a capitalei au fost prezentate 16 proiecte, iar premiului I a fost obținut de către echipa de arhitecți alcătuită din Inesa Lisnic, Ion Burungiu, Mihai - Ionuț Danciu și Ion Prunici. Astfel, soluția cea mai interesantă a fost selectată de echipa de jurizare moldo-franceză, alcătuită din reprezentanți ai conducerii capitalei, a 3 municipalități franceze și Ambasadorul Franței în Republica Moldova, S.E. Pascal Vagogne.

Autorii celui mai bun proiect susțin că nu pot fi aplicate soluții punctuale pentru dezvoltarea zonei din preajma Circului dacă problema nu este privită în ansamblu. Cea mai bună soluție ar fi reorganizarea zonei verzi de lângă Circ, pe povârnișul Holbocica, astfel încât să formeze un lac antropic cu rol de agrement și mult spațiu verde în jur, care ar limita extinderea necontrolată a construcțiilor de clădiri.

De asemenea, terase cu zone verzi ar putea fi amenajate și spre biserica Sf. Constantin și Elena, unde o nouă amenajare ar pune în valoare situl istoric din aceast spațiu.

Esențial pentru dezvoltarea zonei Circului, dar și a bd. Renașterii Naționale, ca o conexiune dintre zona istorică a orașului, ar fi eliminarea presiunii pe acest segment dezvoltând nodul complex de interschimb în regiunea stației căilor ferate Visterniceni. În jurul acesteia ar fi necesar să apară noi imobile de locuit și prestări servicii într-un business-parc modern.