Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Prezentarea Studiului de fezabilitate al sistemului municipal de sănătate

   2140

Direcția generală Sănătate a Consiliului municipal Chișinău a făcut public astăzi Studiul de fezabilitate pentru sistemului municipal de sănătate, pentru anii 2015-2030, elaborat de experţi din Olanda, România şi Republica Moldova. La eveniment au participat reprezentanți ai Guvernului R. Moldova, ai Ministerului Sănătății, consilieri municipali, conducători de instituții medico-sanitare publice, directori de spitale municipale, reprezentanți ai Universității de Medicină din Chișinău etc.

Elaborarea documentului a costat 1 milion de lei, iar coautori ai Studiului sunt un consorțiu din 3 societăți din România, Olanda și Republica Moldova.

"Direcția Sănătate a Consiliului municipal Chișinău și-a dorit o evaluare la moment a ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate și care trebuie să fie prioritățile pentru următorii ani: pe termen scurt, mediu și lung", a specificat Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate.

Potrivit Studiului nou prezentat, sistemului municipal de sănătate dispune de anumite oportunități, precum reformarea cadrului legal, posibilitatea atragerii fondurilor europene, reconversia spațiului existent, prin practicarea parteneriatului public-privat etc. Totodată, potrivit experților, sistemul de sănătate al municipiului Chișinău conține și puncte slabe, precum infrastructura, în special clădirile învechite, dotarea instituțiilor cu aparataj tehnic depășit, utilizarea ineficientă a spațiilor interioare din spitale, migrația forței de muncă specializată, lipsa unui sistem municipal de urgență etc.

Prezent la eveniment, primarul general, Dorin Chirtoacă, a ținut să precizeze că în ultimii 8 ani, în sistemul municipal de sănătate s-a investit mai mult decât în cel republican, iar existența celor 4 tipuri de instituții medicale în capitală: republicane, municipale, departamentale și private a condus la o concurență între ele. "Pe noi acest studiu ne va ajuta să oferim finanțare adecvată instituțiilor medicale. Contribuția municipalității în sistemul de sănătate este de circa 40 milioane lei anual, dar în mod normal trebuie îmbunătățit sistemul instituțiilor medicale prin  amplasare corectă, cât și prin funcții corecte astfel ca omul de rând să primească servicii de calitate."

Costul implementării acestui document este de 69 milioane Euro, durata de implementare -15 ani. Studiul de fezabilitate pentru sistemul municipal de sănătate, primul document din republică de acest gen, a fost comandat de Direcţia Sănătăţii a Primăriei municipiului Chişinău.

     

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău