Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chișinău a adus un omagiu membrilor Sfatului Țării, la aniversarea a 97-ea de la Unirea Basarabiei cu România

   1917

Primăria Chişinău a organizat pe 27 martie 2015,  în parteneriat cu Institutul de Istorie al AȘM și Institutul Cultural Român la Chișinău, Conferința Științifică "Unitate Națională - Identitate Europeană", cu prilejul aniversării a 97-ea de la Unirea Basarabiei cu România.

În alocuțiunea sa de la deschiderea Conferinței, primarul general, Dorin Chirtoacă, a declarat că după 7 Aprilie 2009, următorul obiectiv legitim al tinerilor din Republica Moldova este Unirea. "Este singurul obiectiv, din punctul meu de vedere, care poate uni tot tineretul din Moldova pentru o cauză nobilă, pentru un ideal național care să meargă deasupra prezentului și a persoanelor propriu-zise, care ne reprezintă la nivel administrativ sau politic. Un ideal, care odată împlinit să ne ridice la un alt nivel de dezvoltare, la un alt nivel de viață, la un nivel de prosperitate, așa cum ni-l dorim fiecare! Iar Integrarea Europeană este, dacă doriți, un prim pas în acest sens", a mai spus Dorin Chirtoacă.

Istoricii afirmă că decizia Sfatului Țării de la 27 martie 1918 a fost cea care a adus pacea în teritoriu, pentru că era perioada când Europa era prinsă în fronturile I-ului Război Mondial. "În Basarabia, clasa politică de atunci a votat pentru revenirea acestui teritoriu, pentru revenirea Basarabiei acasă", a menționat Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei.

Potrivit cercetătorului Ion Negrei, în cei 22 de ani de unitate națională (1918-1840), timp de 15 ani, în fruntea Chișinăului s-au aflat foști deputați ai Sfatului Țării. Este vorba de Teodosie Cojocaru, Vasile Bârcă, Gherman Pântea, Nicolae Bivol, Ion Costin și Vladimir Cristi.

Multe din lucrările făcute de primarii interbelici le avem și astăzi. Cel mai important este Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, instalat în 1928, când primar de Chișinău era Gherman Pântea. Acest monument a devenit simbolul statului Republica Moldova.

Organizatorii forului științific au specificat că 27 martie 1918 rămâne o sărbătoare pentru întreaga națiune română. Iar astăzi se observă un interes în creștere față de ceea ce au realizat înaintașii Unirii. Asemenea evenimente realizează o legătură peste ani, peste decenii, între generațiile creatoare de istorie și cei care urmează să creeze viitorul acestui pământ. Conferința științifică ”Unitate Națională - Identitate Europeană”, cu prilejul aniversării a 97-ea de la Unirea Basarabiei cu România s-a desfășurat în incinta Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, str. Alexei Mateevici, 111, în sala unde acum 97 ani a fost votat actul Unirii.

     

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău