Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Securitatea pietonilor în trafic

   3786

Primăria municipiului Chișinău face apel către cetățenii urbei și oaspeții capitalei să fie prudenți la traversarea străzii. Luarea de atitudine din partea municipalității vine ca urmare a creșterii numărului de accidentări a pietonilor pe zebre, inclusiv în primele zile ale anului 2015.

Primarul general, Dorin Chirtoacă, a declarat că lipsa de responsabilitate din partea conducătorilor auto generează tot mai multe cazuri de accidente pe trecerile de pietoni, respectiv viața și securitatea cetățenilor este pusă în pericol, iar remedii din partea celor responsabili, așa cum ar trebui să fie, n-au fost prezentate.

Edilul-șef al Capitalei a calificat situația privind securitatea oamenilor pe trecerile de pietoni drept gravă și a făcut un apel către pietoni să fie prudenți, pentru că regulile de circulație nu sunt sută la sută respectate.

"Dacă pietonii nu pot să traverseze nici pe trecerea special amenajată, atunci pe unde să traverseze, în genere, oamenii strada în oraș? Din acest punct de vedere sunt necesare lucruri concrete în scopul prevenirii accidentelor cu pierderi de vieți omenești sau de traumatizare foarte gravă a persoanelor", a mai spus Dorin Chirtoacă.

Șeful administrației municipale a solicitat Direcției Sănătate să prezinte, săptămânal, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei, informații cu privire la accidentele cu implicarea pietonilor din Chișinău, indiferent dacă accidentele s-au produs pe trecerea de pietoni sau în afara ei, până când se va stabili o îmbunătățire a situației vizavi de această problemă.

Potrivit  Codului Rutier, în oraș, conducătorii auto sunt obligați să reducă viteza pentru a evita eventualele pericole, cu atât mai mult pe trecerile de pietoni.

Amintim că un șef de subdiviziune din cadrul administrației publice locale a fost implicat într-un accident rutier pe trecerea de pietoni, pe 3 ianuarie, curent, în plină zi, soldat cu traumatizarea persoanei.

Potrivit datelor poliției, anul trecut, au fost înregistrate 495 accidente rutiere cu implicarea pietonilor, soldate cu 495 persoane traumatizate și 29-decedate. Totodată, pe trecerile de pietoni, în perioada de referință, au fost înregistrate 380 accidente rutiere, cu tot atâtea persoane accidentate și 18 persoane decedate.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău