Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Situaţia privind traficul rutier şi starea drumurilor

   2104

Primăria Chişinău informează că în urma ghețușului format aseară, transportul public circulă conform programului de activitate. Astăzi au ieşit pe rute 298 troleibuze şi 124 autobuze.

Potrivit directorului parcului Urban de Autobuze, Iacob Capcelea, ca urmare a condițiilor meteo, există unele dificultăți de circulație. Potrivit  datelor PUA, ieri din cauza poleiului pe partea carosabilă au fost ratate 2 curse: nr. 2 - Cricova și linia 17 - Trușeni. Tradițional, ruta 24 circulă cu ocolire. Totodată sunt unele dificultăți de circulație în comuna Băcioi, satul Străisteni, comuna Ciorescu, satul Făurești. De asemenea este complicat accesul spre satul Ghidighici. În rest se circulă conform programului. Azi autobuzele de pe rutele municipale au ieșit la linie conform planului de comandă.

E de menționat că în urma ghețușului format pe străzi, 110 persoane au fost traumatizate în urma alunecărilor. Majoritatea cazurilor sunt de gravitate medie și sunt tratate în condiții de spital.

Totodată, precizăm că pe 7 decembrie 2014, drumarii au intervenit începând cu ora 17.00 la împresurarea materialului antiderapant, iar la ora 17.30 erau în teritoriu toate cele 24 de autospeciale ale regiei "Exdrupo". Prioritar s-a intervenit la străzile principale - unde circulă transportul urban, mai apoi - la accesele către suburbii și, ulterior - pe străzile secundare.

La ora 22.00 toate străzile erau deja practicabile, inclusiv cele cu dificultăți, în afară de străzile Ganea, Timiș și Lomonosov la care se va lucra pe parcursul zilei de astăzi.

De asemenea, pe trotuare intervenţia a început de la 3.00 dimineaţa, cu 15 unităţi HACO și 4 tractoare care au împrăștiat nisip. Până în dimineața zilei de astăzi au fost presurați 25m³ de antiderapant. Muncitorii de la ÎMGFL și-au început activitatea de la ora 5.00, iar până la 6.00 au presurat peste 9m³ de nisip.

În context, primarul general a solicitat serviciilor să intervină la curățarea drumurilor conform priorităților stabilite, astfel ca toate străzile să fie practicabile. Dorin Chirtoacă a cerut ca, după posibilități să se intervină și pe străzile unde este interzisă circulația pe timp de iarnă.

Totodată, autoritățile municipale insistă ca intervenția pe trotuare și în curțile de bloc să fie mai evidentă, pentru a putea acoperi o suprafață cât mai mare cu material antiderapant.

În caz de înregistrare a situațiilor problematice în contextul actualelor condiții de circulație, cetățenii sunt chemați să apeleze dispeceratul central municipal tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04.  

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău