Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Sesiunea 1: Consultări publice pe marginea proiectului Strategiei de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă a municipiului (VIDEO)

   1418

Primăria municipiului Chișinău a prezentat luni rezultatele primei etape de realizare a Planului de Dezvoltare a municipiului Chișinău: Studiul de Fezabilitate și Conceptul Planului Regional de Dezvoltare - Strategia de Dezvoltare Socio-Economică și Spațială Durabilă a municipiului Chișinău.

Evenimentul s-a desfăşurat la Centru de dezvoltare a industriilor creative „Artcor” și a fost prezentat în regim online, de către autorii documentului - Compania „Masters Plan” din Moscova, Federația Rusă.

Scopul principal al Strategiei este transformarea municipiului, astfel încât viața fiecărui chișinăuian să fie mai confortabilă, cu un nivel ridicat de trai, sănătate și educație. Documentul se bazează pe rezultatele unui studiu actualizat și presupune direcțiile prioritare și obiectivele selectate pentru dezvoltarea zonală a municipiului, luând în considerare intensificarea proceselor de aglomerare.

În cadrul consultărilor publice au participat viceprimarul capitalei, Ilie Ceban, șefa Direcției generale, arhitectură, urbanism și relații funciare, Svetlana Dogotaru, precum și reprezentanți ai administrației publice locale, mediul academic, sectorul asociativ, experți în domeniu.

Ilie Ceban a ținut să menționeze că Primăria are nevoie de acest document strategic de dezvoltare a municipiului Chișinău. Iar implicarea civică la această etapă este importantă și va contribui la ameliorarea acestui document.

La rândul său, arhitectul-șef, Svetlana Dogotaru, a comunicat că municipalitatea are câteva documente strategice în proces de elaborare printre care Planul Urbanistic General, Planul Urbanistic Zonal, făcând în acest sens un apel către cetățeni, experți în domeniu ca să vină cu propuneri și recomandări în vederea îmbunătățirii documentelor menționate.

Astfel, în cadrul consultărilor publice au fost prezentate toate cele mai importante capitole ale Strategiei:

-  Strategia de formare a identității noi a municipiului Chișinău

-  Strategia de dezvoltare spațială durabilă a teritoriului

-  Strategia de dezvoltare a construcțiilor urbane confortabile

-  Strategia de dezvoltare socio-demografică

-  Strategia de dezvoltare socio-economică a teritoriului

-  Strategia de dezvoltare a infrastructurii de transport și edilitare

-  Strategia de dezvoltare a sectorului istorico-cultural și turistic

-  Strategia de dezvoltare a potențialului natural al teritoriului și protecție a mediului

Acest document strategic va stabili viziunea și prioritățile de dezvoltare a capitalei pe o perioadă îndelungată de timp și are la bază câțiva piloni principali, respectiv economic, social, urbanistic, infrastructură ș.a.

Evenimentul este parte a unui proces mult mai amplu de consultări publice ce se vor derula până la 19 mai 2022. Următoarele prezentări publice vor avea loc conform agendei:

-          Marți, 17 mai, 17:00 - 19:00, Artcor, str. 31 August 1989, nr. 137;

-          Miercuri, 18 mai, 17:00 - 19:00,  Pretura Botanica, str. Teilor, 10;

-          Joi, 19 mai, 17:00 - 19:00,  Pretura Rîșcani, str. Kiev, 3.