Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Astăzi este marcată Ziua Internațională a Moașelor

   1151

Astăzi aplaudăm moașele - cadrele medicale care asigură asistența calificată a gravidei, informarea și supravegherea pe parcursul sarcinii și a nașterii, precum și îngrijirile necesare pentru nou-născuți.

Anual, la data de 5 mai, marcăm Ziua Internațională a Moașelor, în scopul valorificării rolului acestei profesii extraordinare pentru sistemul medical și pentru societate. Venim cu sincere felicitări, mulțumiri și recunoștință pentru toate moașele!

Profesia dată implică multă dragoste, dedicație și sacrificiu, dar în același timp este și extrem de responsabilă. Moașele sunt promotoarele de dezvoltare a civilizației, de continuitate a vieţii și dezvoltării durabile. Această meserie are un rol social important, indiferent de cultură, timp și guvernare politică.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova activează cca 570 de moașe. Există un deficit major de cadre medicale, de toate profesiile, dar cea mai mare lipsă este cea de moașe. Ministerul Sănătății ar trebui să bată un semnal de alarmă pentru o analiză atentă a dinamicii existente în această specialitate.

Una din prioritățile majore în municipiul Chișinău sunt investițiile și fortificarea celor două maternități municipale - la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi" și la Maternitatea municipală nr. 2. APL Chișinău a investit și va contribui în continuare la fortificarea infrastructurii  pentru sănătate și a condițiilor de muncă pentru cadrele medicale, inclusiv pentru moașe.

Mulțumim tuturor moașelor pentru activitatea desfășurată cu atâta dăruire și pentru fiecare copilaș la a cărui naștere au contribuit!

Ziua Internațională a Moașelor oferă o ocazie în plus de a felicita angajatele din sistemul municipal de sănătate, care au îmbrățișat această profesie și de a le asigura de toată considerația din partea administrației municipale.

Vă dorim multă sănătate şi putere de muncă!